Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland overweegt fregat richting Iran te sturen

  •  
08-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
4920180001_5a45d8ed29_z
Het kabinet denkt erover om een fregat naar de onrustige Straat van Hormuz bij Iran te sturen. Het zou de Nederlandse bijdrage zijn aan een internationale zeemacht die er de vrije doorvaart moet garanderen. De Amerikaanse interim-minister van Defensie, Mark Esper, had daarom gevraagd op een vergadering van de NAVO-ministers van Defensie. De NOS schrijft:
"Het kabinet wil ervoor waken dat het betrokken raakt bij het slepende conflict tussen Iran en de Verenigde Staten. Tegelijk hoopt het volgens bronnen dat het met de bijdrage aan een maritieme missie in de Straat van Hormuz makkelijker wordt om een ander Amerikaans verzoek af te wijzen, namelijk om troepen naar Syrië te sturen. De VS heeft daar onlangs om gevraagd, om de eigen troepenmacht uit Syrië te kunnen weghalen. Het is de afgelopen tijd buitengewoon onrustig in en rond de Straat van Hormuz. Begin vorige maand werden er aanslagen gepleegd op vier olietankers. Volgens de VS is Iran het brein achter de aanslagen, maar Teheran ontkent elke betrokkenheid en zegt dat Saudi-Arabië erachter zit."
Naar verwachting zal kabinet half augustus een definitieve beslissing te nemen over het sturen van een fregat.
Cc-foto: Pim GMX
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.