44

‘Nederland praat met Hamas’

Omstreden islamitische beweging beweert gesprekken te voeren met vijf Europese landen ... Ontkenningen volgen snel

Hamas, de islamitische organisatie die heerst over Gaza en berucht is vanwege de gewapende strijd tegen Israël, heeft de afgelopen maanden in het geheim overleg gevoerd met vijf Europese landen. Dat heeft een woordvoerder bekendgemaakt. Volgens bronnen zou Nederland een van de bewuste vijf landen zijn. Officieel wijst Europa onderhandelingen met de terreurorganisatie af.

Update 00:15

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat er gesprekken zijn geweest, meldt Metro.

Eerder

De gesprekken zijn tegenover het internationale persbureau Associated Press onthuld door Osama Hamdan, de man die bij Hamas verantwoordelijk is voor de buitenlandse betrekkingen.

NRC Handelsblad schrijft:

Hamdan zei dat de gesprekken met de EU gericht waren op de positie van Hamas ten opzichte van Israël en de vastgelopen vredesonderhandelingen. Hamdan wilde niet zeggen met welke landen er overleg is gevoerd, maar volgens drie anonieme Hamas-leden uit Gaza is onder andere gesproken met Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland.

De Britse regering gaf een verklaring uit waarin wordt ontkend dat er gesprekken zijn geweest, meldt de Israëlische krant Haaretz. De deelname van Nederland zou uiterst opvallend zijn. Demissionair minister Rosenthal heeft juist de banden aangehaald met Israël. Gedoogpartner PVV heeft in het verkiezingsprogramma staan dat de partij ‘onvoorwaardelijk’ solidair is met de joodse staat.

cc-foto: Tarciso

Geef een reactie

Laatste reacties (44)