Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Nederland schendt rechten illegalen'

  •  
10-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
immigrants300_01.jpg
Raad van Europa oordeelt dat Nederland illegalen móet opvangen, voedsel en kleding geven ... Staatssecretaris Teeven doet voorlopig niks met uitspraak
Het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) oordeelt dat Nederland handelt in strijd met mensenrechtenhandvest: vreemdelingen zonder verblijfstitel worden uitgesloten van basisvoorzieningen zoals voedsel, kleding en onderdak. De coalitie van VVD en PvdA zal nu tot een beleid moeten komen, wat niet makkelijk is gezien hun verschillende opvattingen over het asielbeleid.
Het ESCR is onderdeel van de Raad van Europa (geen onderdeel van de EU) en is opgericht om de democratie en de mensenrechten in geheel Europa te bevorderen. Het handvest is door Nederland ondertekend.
Discussie
De uitspraak zet enige druk op de politieke discussie in Nederland over het vreemdelingenbeleid. De coalitiepartijen VVD en PvdA verschillen in hun opvattingen hierover. De VVD vindt dat de opvang van illegale vreemdelingen een aanzuigende werking zou hebben op andere ‘gelukszoekers’. De PvdA vindt dat illegalen wel het land moeten verlaten, maar als ze dat niet doen is het inhumaan hen niet op te vangen.
Tijd rekken
Staatssecretaris Teeven wacht de beslissing af van het Comité van Ministers (alle ministers van Buitenlandse Zaken van de leden van de Raad van Europa) over hoe zij de uitspraak van het ECSR interpreteren. Dat gebeurt naar verwachting in januari. Het ligt niet voor de hand dat het Comité van Ministers de uitspraak verwerpt, maar hiermee kunnen de coalitiepartijen wel tijd rekken voordat zij tot een definitief beleid komen.
De oppositie in de Tweede Kamer zal de druk op het kabinet opvoeren om tot een beslissing te komen om iets te doen voor rondzwervende illegale vreemdelingen. Veel gemeenten doen zelf al iets, zij betalen bijvoorbeeld particuliere organisaties om voedsel en onderdak te regelen. Ook kunnen vreemdelingen in kerken terecht. De zaak tegen Nederland omtrent de opvang van vreemdelingen werd ook aangespannen door de Conferentie van Europese Kerken.
De uitspraak van het ECSR is juridisch niet bindend, maar wel gezaghebbend: rechters hebben de standpunten van het Comité vaker overgenomen.
Cc-foto: takomabibelot

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.