7

Nederland schikt niet met weduwen Zuid-Celebes

Onderhandelingen met nabestaanden koloniale massamoord gestaakt ... Weduwen willen vooral excuses

De weduwen die excuses en schadevergoeding willen voor de moord op hun echtgenoten door Nederlandse militairen, zitten nog steeds met lege handen. De onderhandelingen zijn afgebroken nadat een Nederlands voorstel werd opgevat als een ‘grove belediging’.

Het zijn nabestaanden van de ergste gruweldaden die door Nederlandse militairen onder leiding van de beruchte kapitein Raymond Westerling zijn begaan. Op Zuid-Celebes trachtte het leger in 1946 de Indonesische vrijheidsstrijd de kop in te drukken door duizenden mannen standrechtelijk te executeren. Een groep nabestaanden wil openlijke excuses van de Nederlandse regering voor die misdaden. De regering weigert dat. Volgens Jerry Pondaag van de stichting Comité Nederlandse Ereschulden wil het kabinet alleen schriftelijk excuses aanbieden.

Fragment uit een aflevering van Altijd Wat uit 2012 over de oorlogsmisdaden.

De NOS meldt:

Advocate Liesbeth Zegveld, die de onderhandelingen namens de weduwen heeft gevoerd, bevestigt dat die zijn mislukt. Over de inhoud ervan wil ze verder niets kwijt. De rechter zal zich nu over de kwestie moeten buigen, zegt ze. Over de uitkomst daarvan is ze optimistisch. “Er ligt immers al een uitspraak in een soortgelijke zaak, die van de weduwen van Rawagede. Maar jammer is het wel, want het betekent dat het langer gaat duren en de oudste weduwe is inmiddels al 104 jaar oud”, zegt Zegveld.

De weduwen van Rawagede werden in 2010 na een jarenlange juridische strijd door de rechter in het gelijk gesteld. Ze kregen excuses en 20.000 euro schadevergoeding. Nederland zou aan de weduwen van Zuid-Celebes de helft hebben geboden.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)