25

Nederland schort hulp aan Oeganda op om anti-homowet

Praten over homoseksualiteit en homoseks voortaan verboden ... Gevangenisstraffen variëren van 14 jaar cel tot levenslang

De Oegandese president Yoweri Museveni heeft maandag de controversiële antihomowet ondertekend. Voortaan worden in Oeganda zeer zware straffen uitgedeeld voor homoseks. Homoseksuelen die voor het eerst veroordeeld worden, riskeren een gevangenisstraf van veertien jaar. De maximumstraf is zelfs levenslang.

Homoseksualiteit was al verboden in Oeganda. Het Oegandese parlement pleitte in eerste instantie zelfs voor de doodstraf als maximumstraf voor bepaalde homoseksuele handelingen. Na overspoeld te worden met kritiek vanuit de hele wereld, besloot het parlement de strafeis af te zwakken naar levenslang. Maar niet alleen homoseksuele handelingen zijn strafbaar, ook over homoseksualiteit praten is met de nieuwe wet strafbaar. Een homoseksueel niet aangeven, eveneens.

President Museveni was aanvankelijk niet van plan de wet te ondertekenen. Maar nu wetenschappers volgens hem hebben aangetoond dat homoseksualiteit niet genetisch is bepaald, maar een keuze is, is hij van gedachte veranderd. Als westerse wetenschappers het tegendeel kunnen bewijzen, wil Museveni eventueel op zijn besluit terugkomen. De Oegandese tv-zender NTV citeert de president:

Deze wet was noodzakelijk door provocaties van arrogante en roekeloze Westerse groeperingen die naar onze scholen komen om homo’s te rekruteren […] Geen enkele studie toont aan dat je van nature homoseksueel kunt zijn.

De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu waarschuwde zondag nog voor het ondertekenen van de wet. “Er is nooit een wetenschappelijke rechtvaardiging voor vooroordelen en discriminatie, nooit.” De Amerikaanse president Barack Obama riep Museveni eerder hoogstpersoonlijk op de wet niet te tekenen. De betrekkingen met Washington zouden onder druk komen te staan als Museveni de wet wel zou ondertekenen.

D66 en ChristenUnie grijpen het ondertekenen van de anti-homowet aan om te pleiten voor een hulpstop. Nederlandse hulp aan de Oegandese overheid moet per direct gestopt worden. D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma:

Stille diplomatie heeft niet gewerkt, het is nu tijd voor een krachtig signaal tegen deze afschuwelijke wet.

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) liet eerder al weten dat Nederlandse hulp aan de Oegandese overheid op het spel staat, als Museveni zijn handtekening zou zetten. Het gaat om jaarlijks 7 miljoen euro aan de justitiesector.

Update 16.50
Voorlopig krijgt Oeganda geen financiële steun meer voor het ‘verstevigen van de rechtstaat’ vanuit Nederland. De 7 miljoen euro die jaarlijks wordt uitgetrokken, wordt opgeschort. Dat heeft minister Ploumen maandag laten weten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil ook dat in EU-verband alle steun aan Oeganda wordt gestopt.

Jaarlijks krijgt Oeganda ook nog 23 miljoen euro. De helft daarvan wordt besteeds aan voedselprogramma’s voor de bevolking, de overige helft is bestemd voor hulp aan de Oegandese regering.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)