12

Nederland scoort goed in sociaal recht binnen de EU

Duitse onderzoekers komen met goed nieuws voor Nederland, al lijken resultaten op zijn minst discutabel

Nederland doet het goed in de beoordelingslijst van sociale rechtvaardiging van EU-landen. Alleen Zweden en Finland doen het beter. De Duitse stichting Bertelsmann publiceert het goede nieuws maandag in een onderzoeksrapport naar sociale onrechtvaardigheid binnen de Europese Unie.

Nederland dankt haar hoge positie aan het armoedebeleid, toegankelijkheid van de arbeidsmarkt, sociale gelijkheid en geen discriminatie. Dat laatste is op zijn minst discutabel want Amnesty Nederland zegt op haar website juist dat Den Haag te weinig doet om discriminatie te voorkomen en te bestrijden.

Volgens het Duitse onderzoek gaat het ontzettend goed met de mensenrechten in de polder want ook het leed van kinderen wordt teruggedrongen en daar zijn de onderzoekers erg blij mee. Zo had Nederland laatst de campagne ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’, om aandacht te vragen voor kindermisbruik, mishandeling of verwaarlozing. Een EU-breed probleem is het generatieverschil: Jongeren hebben namelijk vaker te maken met sociaal onrecht dan ouderen en in Noord-Europa leven er minder jongeren dan in Zuid-Europa. Zo is in Italië, en Griekenland het sociaal onrecht juist toegenomen. Hekkensluiter Griekenland heeft bijvoorbeeld te maken met een hoge jeugdwerkloosheid, meer kans op armoede en discriminatie naar minderheden toe.

NU.NL ‘Nederland scoort hoog in sociaal recht’

Geef een reactie

Laatste reacties (12)