Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland slordig met nieuwe legbatterij regels

  •  
26-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
legbatterij_300.jpg
Nieuwe EU regel: vijf kippen in een ruimte iets groter dan een A4-tje. Critici vinden de nieuwe legbatterijregels nog lang geen verbetering
De Europese Unie heeft Nederland op de vingers getikt. Nederland en twaalf andere lidstaten hebben de nieuwe regels voor legbatterijen nog steeds niet verankerd in hun nationale wet. Brussel heeft hen om informatie gevraagd over hoe het met de huidige situatie van legkippen is gesteld.
NRC schrijft dat er naar schatting zo’n 330 miljoen legkippen in de EU zijn. Zo’n 47 miljoen daarvan leven in te kleine kooien. Per 1 januari 2012 eist de EU dat de legkippen in iets luxueuzere hokken leven. Voorheen moesten zij met zijn vijven verblijven op 550 vierkante centimeter. Brussel eist nu dat dit 750 vierkante centimeter is en dat zich in de strooiselbak een zitstok en een nestruimte bevindt.
Dierenwelzijnsorganisaties waren destijds blij met de verbeteringen, maar critici vinden dat de nieuwe regels niet tot een verbetering leiden. Naar schatting werken in Europa ook nog steeds veel pluimveehouders met de klassieke legbatterij. Het zou gaan om landen als Spanje, Italië, Polen, België en Griekenland.
De lidstaten die van de EU een waarschuwing hebben gehad, krijgen twee maanden de tijd om op het verzoek aan informatie te reageren. Daarna kan de commissie maatregelen eisen en eventueel landen voor het gerecht slepen.
cc-foto: Compassion in World Farming Nederland Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.