7

Nederland sluit ogen voor milieuramp op Bonaire

Vervolgonderzoek door oliebrand getroffen natuurreservaat blijft uit ... RIVM-rapport: Gotomeer is chemisch vervuild

Ooit was het Gotomeer op Bonaire een prachtig zoutmeer waar flamingo’s flaneerden, maar sinds de oliebrand in 2010 is het water geelbruin geworden. Het RIVM constateerde eind 2011 in een rapport dat het gebied door blusmiddelen ernstig chemisch vervuild is. Geen wonder dat de dieren er weg blijven, maar wel dat geen overheid er naar omkijkt.

Sinds oktober 2010 is Bonaire een ‘bijzondere gemeente’ van Nederland. Milieuzaken komen daarmee op het bordje van staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu, maar hij heeft tot nu toe geen gehoor gegeven aan de oproep van het RIVM om vervolgonderzoek in te stellen. 

Wereldnet-correspondent Trix van Bennekom is daar verbaasd over: 

“Aan de kant van de overheid blijft het oorverdovend stil. Schandelijk, want Bonaire is nu net zo goed Nederlands als de rest van Nederland. Als dit in de Biesbosch was gebeurd waren er al 10 keer vervolgonderzoeken gedaan.

In september 2010 werd een opslagplaats van Bonaire Petroleum dat vlakbij het Gotomeer ligt, getroffen door een blikseminslag waardoor er brand ontstond in een opslagtank. De brand duurde maar liefst 40 uur. Het RIVM-rapport ‘Compound depositions from the BOPEC fires on Bonaire’ meldt dat er blusmiddelen zijn gebruikt die een hogere concentratie chemische middelen hadden dan internationaal is toegestaan. Dat zou mogelijk geleid kunnen hebben tot vervuiling van het grondwater, maar dat moet verder uitgezocht worden. Ook is het mogelijk dat de verontreiniging van het water komt door lekkende olietanks. Het zijn ernstige conclusies, maar inmiddels staat het onderzoek naar de brand al een half jaar stil. 

Het Antilliaans Dagblad schrijft vandaag dat het opmerkelijk stil blijft aan de kant van de overheid. De alarmerende signalen worden volgens hen niet serieus genoeg genomen. Ook is nog niet duidelijk wat de gevolgen voor de volksgezondheid zijn. 

Volgens Van Bennekom is Bonaire Petroleum een belangrijke speler voor de economie op het eiland. Het is één van de grootste werkgevers op Bonaire. Bovendien is Bonaire Petroleum eigendom van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij die vanaf Bonaire olie vervoert naar China. 

In juli 2011 schreef Atsma een nota over de regels inzake milieubeheer op Bonaire. Daarin schrijft hij dat ‘salina’s’ als het Gotomeer worden aangemerkt als ‘beschermde gebieden’.

cc-foto: Chicago.Jack

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)