44

‘Nederland steunt bedrijven in illegale nederzettingen Israël’

NRC: Overheid stimuleert samenwerking Nederlandse bedrijven en Israëlische nederzettingenbedrijven

De Nederlandse overheid ondersteunt de samenwerking tussen Nederlandse bedrijven en Israëlische bedrijven die actief zijn op illegale nederzettingen in Palestijns gebied. Dat meldt NRC Handelsblad op basis van eigen onderzoek. Het officiële standpunt van de regering is dat die nederzettingen illegaal zijn en een bedreiging vormen voor de vrede en dat het ondersteunen van samenwerking met Israëlische bedrijven op de nederzettingen in strijd is met het Nederlandse beleid.

Volgens NRC Handelsblad ondersteunt Nederland niet alleen de samenwerking, de overheid stimuleert het zelfs. Onder leiding van premier Rutte vindt onder de paraplu van het eerste samenwerkingsforum tussen Nederland en Israël zondag een ontmoeting plaats. Nederlandse bedrijven en Israëlische nederzettingenbedrijven kunnen via een koppelwebsite afspreken elkaar daar te treffen.

Top Greenhouses, een Israëlisch kassenbouwbedrijf dat is gevestigd in de nederzetting Ariel, heeft zich ingeschreven onder de naam Top GH. Trendlines Agtech Mofet, wordt ook op de website aangeprezen. Het meest opvallend is de deelname van Mekorot. Dit Israëlische bedrijf pompt water weg uit bezet gebied, waar Palestijnen zeer beperkt toegang hebben tot water. Minister Ploumen (Buitenlandse Handel) bezoekt volgende week net als minister Timmermans en premier Rutte Israël. Tijdens dat bezoek gaat ze ook langs bij Mekorot.

Woensdag liet Timmermans nog weten dat wat bedrijven in Israël of de nederzettingen doen, zich aan de controle van de Nederlandse regering onttrekt. En: “We kunnen natuurlijk moeilijk iets afdwingen bij Israëlische bedrijven.”

NRC citeert de overheidssite Agentschap NL, waarop voor de goede orde de verantwoordelijkheid door het kabinet bij het Nederlandse bedrijfsleven wordt gelegd:

Voor de goede orde wijzen wij u op het staande beleid van het kabinet om Nederlandse bedrijven te ontmoedigen investeringen te doen of andere activiteiten te ontplooien in of ten behoeve van Israëlische nederzettingen.Het gaat om activiteiten die bijdragen aan de aanleg en instandhouding van nederzettingen of die de aanleg of instandhouding ervan faciliteren.

cc-foto: Israel1091

Geef een reactie

Laatste reacties (44)