20

Nederland steunt Palestijnse voetballer Mahmoud Sarsak

[Video] Mahmoud Sarsak werd drie jaar geleden opgepakt en vastgezet in Israël ... Na 93 dagen van hongerstaking komt hij 10 juli vrij

De 25-jarige Palestijnse Mahmoud Sarsak, voetballer en student, werd drie jaar geleden opgepakt toen hij onderweg was naar een voetbalwedstrijd in het vluchtelingenkamp Balata, op de Westelijke Jordaanoever. Iedere zes maanden werd zijn detentie, zonder enige vorm van aanklacht of verdenking, verlengd.


Sarsak is in hongerstaking gegaan om zijn vrijlating af te dwingen. 93 dagen lang heeft hij voedsel geweigerd, waarmee zijn actie de geschiedenis in zal gaan als de langdurigste hongerstaking ooit. Op 18 juni heeft zijn advocaat een overeenkomst kunnen bereiken: op tien juli wordt Sarsak door de Israëlische autoriteiten toch vrijgelaten. Mits hij zijn hongerstaking stopt. 

Het feit dat Mahmoud Sarsak in staat bleek een akkoord voor zijn vrijlating af te dwingen, heeft filmmaker en Joop-opiniemaker Abdelkarim El Fassi er niet van weerhouden alsnog zijn video te publiceren.

Het verhaal van Mahmoud Sarsak illustreert de situatie van zoveel andere Palestijnen, die soms jaren achtereen worden vastgehouden zonder een eerlijk proces. Geen mens zou zo een lange hongerstaking moeten hoeven voeren voor zijn of haar vrijheid, vooral als de opsluiting zelf al onrechtvaardig is. Ik ben opgelucht dat Sarsak die deal heeft kunnen bewerkstelligen, maar dat vrijwaart Israël niet van gegronde kritiek over voortgaande onmenselijke praktijken.

Naast El-Fassi verschijnen ook voormalig premier Dries van Agt en parlementariërs Harry van Bommel (SP) en Tofik Dibi (GroenLinks) in de film.

Meer info? Kijk hier.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)