6

Nederland stimuleert onopzettelijk kinderarbeid in India

Arbeiders bouwprojecten die gestimuleerd worden door Nederlands hulpgeld de pineut

Nederlands ontwikkelingsgeld komt in India niet helemaal op de juiste plaats terecht. Het geld wordt besteed aan bouwprojecten waarbij arbeiders onder zeer slechte omstandigheden werken. Dat meldt NRC op basis van onderzoek van lokale vakbonden, ondersteund door vakcentrale FNV en de internationale Global Unions Federation.

Er vindt vaak geen overleg plaats met de lokale bevolking. Ook wordt zij soms blootgesteld aan schadelijke stoffen. Hierbij gaat het overigens om projecten die worden gefinancierd door de Asian Development Bank (ADB), waarvan Nederland donor en aandeelhouder is.

NRC Handelsblad schrijft:

Aannemers en onderaannemers zouden moedwillig de strikte Indiase arbeidswetten schenden. Volgens de vakbonden worden arbeiders onderbetaald en moeten ze leven en werken in gevaarlijke en onhygiënische omstandigheden. Onderzoekers zeggen dat ze op enkele bouwplaatsen kinderen aantroffen van niet ouder dan 14 jaar. In een reactie meldt de ADB dat de verantwoordelijkheid voor het naleven van arbeidswetten ligt bij de lener, en niet bij de bank zelf.

Eén van de projecten waarbij de omstandigheden voor de werknemers schrijnend zijn is de aanleg van de metro in de Zuid-Indiase stad Bangalore. Vrijwel elke Indiase arbeidswet wordt daar overtreden. Sinds 2008 kwamen bij de aanleg bovendien vijf bouwvakkers om het leven.

De ADB probeert in Azië armoede te bestrijden middels leningen aan overheden en bedrijven. Nederland is één van de 67 landen die eigenaar zijn van de bank en heeft iets meer dan 1 procent van de aandelen.

Donderdag woont minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingszaken Liliane Ploumen in Delhi de aandeelhoudersvergadering bij. Vakcentrale FNV luidt de noodklok en roept Ploumen op te pleiten voor een ‘labour desk’; een afdeling voor het behandelen van klachten en het monitoren van door de ADB gefinancierde projecten. De bank heeft voor zo’n 27 miljard dollar aan leningen uitstaan in India. Nederland heeft sinds oprichting ruim 2,3 miljard euro bijgedragen.

NRC: ‘Nederlands hulpgeld naar kinderarbeid in India’

Geef een reactie

Laatste reacties (6)