Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland stookt nog altijd bloedkolen

  •  
04-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Kolen_Colombia_WorldBankPhotoCollection_300.jpg
Steenkoolindustrie veroorzaakt sociale en ecologische ramp in Colombia
De steenkolen die de Nederlandse huishoudens van energie voorzien, veroorzaken nog steeds grote sociale en ecologische problemen in Colombia, waar ze grotendeels vandaan komen. Critici van de kolenmijnen worden met de dood bedreigd, meldt de Volkskrant dinsdag. Inspanningen van minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel om de misstanden aan te pakken, hebben geen merkbaar resultaat.
Het debat dat hierover deze week in de Tweede Kamer zou worden gevoerd, is uitgesteld, zo schrijft de Volkskrant. De krant bezocht Cesar, een departement in het noorden van Colombia dat ruim de helft van zijn kolen exporteert naar Nederland:
De steenkoolindustrie maakt landbouw daar onmogelijk en veroorzaakt longziekten onder de lokale bevolking. Kinderprostitutie en geslachtsziekten zijn exponentieel toegenomen sinds de komst van de mijnen.
Vakbondsleden, journalisten en andere critici van steenkoolbedrijven worden met de dood bedreigd. Voormalige paramilitairen hebben onder ede verklaard betaald te zijn door bedrijven als Drummond en Prodeco (eigendom van Glencore) om vakbondsleden te vermoorden en land te onteigenen.
Flickr_Kolen_Colombia_WorldBankPhotoCollection_620
Mensenreechtenorganisatie PAX onderzocht het geweld in Cesar en vond sterke aanwijzingen dat Drummond en Glencore de paramilitaire groepen financieren. Marianne Moor van PAZ:
Nederland zou de handel met deze bedrijven moeten stopzetten totdat zij de slachtoffers compenseren
De discussie in Nederland over bloedkolen wordt al jaren gevoerd. De energiebedrijven geven nog altijd geen inzicht in hun inkoopbeleid, maar hebben intussen de organisatie Bettercoal opgericht om de omstandigheden rond mijnen in Zuid-Amerika en elders te verbeteren.
Aan de hand van een nieuwe mijncode beoordeelt Bettercoal of mijnbedrijven zich ethisch gedragen. Mensenrechtenschendingen uit het verleden vormen echter geen onderdeel van het onderzoek. Bettercoal voelt zich ook niet verantwoordelijk voor herhuisvesting van mensen die door de vervuiling gedwongen worden te verhuizen.
Minister Ploumen erkent dat “de situatie in een aantal mijnbouwgebieden vreselijk is”. Maar de eerste stappen voor verbetering van arbeidsomstandigheden en leefklimaat zijn volgens haar gezet.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.