31

Nederland stuurt graag hatemail aan politici

Beinvloedt de systematische bedreiging van politici via e-mail en internet hun keuzes? 

Nergens in Europa worden politici zo systematisch bedreigd en uitgescholden als hier, vaak per e-mail en op internet. Beïnvloedt dit hun keuzes?, zo vraagt het weekblad Vrij Nederland.

Sinds Pim Fortuyn rond de eeuwwisseling uitriep dat híj zei wat hij dacht, is het digitaal voor rotte vis uitmaken van gezagsdragers een wijd verbreid gebruik geworden, zo schrijft Vrij Nederland. Haagse politici krijgen tegenwoordig 24 uur per dag hatemails.   

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema zegt in het blad:

Ik krijg al jaren voortdurend hatemail. Er bestaat een enorme haat tegen wat ze de ‘multiculti-softies’ noemen. Ik kan er niet meer warm of koud van worden, maar ik vrees dat van die hatemail wel een heel grote invloed uitgaat op de Nederlandse politiek. Voordat je het weet gaan politici denken: dit is de volkswil, daar kan ik maar beter rekening mee houden. Ik heb de indruk dat de VVD-fractie zich deze zomer toch wel door die stroom van boze e-mails heeft laten beïnvloeden.

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert benadrukt dat de hatemail echt niet alleen van rechts komt:

Voor alle Kamerleden is het tegenwoordig heel gewoon om via de mail voortdurend stront over zich heen te krijgen. Toen we onderhandelden over Paars-plus, liep mijn mailbox elke dag vol, maar tijdens de onderhandelingen over een kabinet met gedoogsteun van Geert Wilders óók. Ik krijg regelmatig mails met als aanhef: “Ontzettend kutwijf,” of “Hé muts,” of getekend “met diepe minachting”. Daar kan ik nog enigszins om lachen. Maar die persoonlijke scheldpartijen intimideren wél. Ik laat me er niet door van de wijs brengen, maar je draagt ze wel met je mee.

Politici zeggen vooral moeite mee hebben met de regelrechte bedreigingen die er tussen zitten. Aan hun adres maar ook aan dat van hun partners en kinderen. Want ook die doodsbedreigingen rijzen de pan uit. Reden voor de politie om in 2005 een speciale Team Bedreigde Politici op te richten.  

De beveiligingsdienst van de Kamer deelt standaardformulieren rond waarop politici aangifte kunnen doen van serieuze dreigementen. Het Openbaar Ministerie houdt het aantal bedreigingen van politici zorgvuldig bij: vorig jaar werden er driehonderdzesentachtig aangiften gedaan, dit jaar stond de teller in de maand juli al op tweehonderdveertien. Toen moesten de onderhandelingen over Paars-plus en het rechtse kabinet met steun van de PVV nog beginnen.
Lees meer bij Vrij Nederland: De Hatemail Regeert

Foto-cc: Dave Knapik

Geef een reactie

Laatste reacties (31)