25

Nederland stuurt jezidi’s terug naar onveilig gebied

Terwijl de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN Noord-Irak nog altijd als onveilig ziet, stuurt Nederland Jezidi’s die in Nederland asiel aanvragen terug naar vluchtelingenkampen in het gebied. Volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is er in de kampen voldoende voedsel en onderdak. Maar de Koerden, die het gebied in handen hebben, zorgen nu al voor zo’n een miljoen vluchtelingen en zitten daarmee aan het maximum van hun capaciteit, blijkt uit informatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook al is IS uit het gebied verdreven, de Jezidi’s worden door de Koerden regelmatig naar andere delen van Noord-Irak gestuurd.

De jezidi’s werden een geliefd doelwit van IS, dat met het uitroepen van een kalifaat van iedereen die in dat gebied woonde eiste dat men zich hield aan de sharia. Omdat de jezidi’s een religie hebben die uiteenlopende elementen combineert, waaronder heidense, christelijke en islamitische, sloegen zij in 2014 op de vlucht voor de gruwelexpedities van IS. Bij de Noord-Irakese stad Sinjar vielen daarbij duizenden doden. Sinds die tijd zijn de meeste gevluchte jezidi’s aangewezen op Koerdische tentenkampen.

Nobelprijswinnaar Nadia Murad, zelf slachtoffer van IS, bouwt van haar prijzengeld een ziekenhuis voor vrouwen die seksueel werden misbruikt door IS-strijders. Advocaten van jezidische vluchtelingen en Vluchtelingenwerk Nederland zeggen in Trouw dat het IND tegen overheidsbeleid ingaat door een kwetsbare groep die niet terug hoeft terug te sturen naar het land van herkomst.

Cc-foto: DFID

Geef een reactie

Laatste reacties (25)