22

Nederland test ebolavaccin op mensen

Preventief middel is al toegediend aan enige vrijwilligers  … 400 duizend doses geproduceerd … Als vaccin aanslaat, gaan miljoenen doses richting Afrika

Het Nederlandse farmaceutische bedrijf Janssen Pharmaceutical Companies begint deze week met een test van een ebolavaccin op mensen. Nadat het vaccin succesvol getest was op dieren, hebben de eerste vrijwilligers ook al een dosis ontvangen. Janssen werkt al sinds 2002 samen met het Deense bedrijf Bavarian Nordic aan het ebolavaccin. Hun onderzoek kwam vorig jaar in een stroomversnelling door de ebola-uitbraak in West-Afrika.

Het moederbedrijf van de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson zegt dat het al 400.000 doses in productie heeft. De vaccins liggen klaar in Zwitserland en zodra tests uitwijzen dat ze werken, worden ze ingezet. De farmaceut verwacht dat zeker 2 miljoen vaccins beschikbaar komen en in de loop van 2015 richting Afrika zullen gaan.
Vaccins bestaan normaal gesproken uit een verzwakte vorm van een ziekteverwekker, maar het ebolavaccin is een verzwakt verkoudheidsvirus dat om een genetisch stukje ebola heen zit. Wanneer dit intreedt in het lichaam, maken cellen antistoffen aan tegen het genetische stukje ebola waardoor het lichaam immuun wordt tegen het virus.

Johnsons en Bavarian Nordic investeerden ongeveer 160 miljoen euro in de ontwikkeling van het ebolavaccin dat ineens versneld op de markt moest komen. Ook het Amerikaanse National Institutes of Health financierde een deel. Om het middel zo snel mogelijk in de praktijk te gebruiken, besloot het Nederlands-Deense duo ook samenwerkingen aan te gaan. Zo voert farmaceut GlaxoSmithKline nu tests uit met proefpersonen in Engeland.

Hanneke Schuitemaker van Janssen:

We kijken of we iets kunnen combineren en vergeten even dat we concurrenten zijn. We hebben vooral oog voor het lijden van mensen. Omdat iedere dag telt versnellen we de productie van ons vaccin”, zegt Paul Stoffels, van moederbedrijf Johnson & Johnson. “Ons doel is om dit vaccin zo snel mogelijk bij families en gezondheidszorgwerkers te brengen.

De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) waarschuwde eerst voor het versneld in werking treden van een ebolavaccin. Zo leek het de organisatie ondenkbaar dat er ineens ‘wondermiddelen’ uit de grond schoten die grootschalige epidemieën kunnen worden beëindigd. 

NOS: Nederlands ebolavaccin voor het eerst getest op mensen

cc-foto: DFID

Geef een reactie

Laatste reacties (22)