33

‘Nederland tot te weinig bereid in anti IS-coalitie’

Nederland op zijspoor gezet door Amerika ... Bereidheid levering wapens 'ondermaats'

De Tweede Kamer wil dolgraag actief onderdeel zijn van de 10-landencoalitie tegen de islamitische terreurgroep IS. Amerika stelde de lijst van tien landen vorige week samen op de NAVO-top in Wales. Nederland doet wel mee maar wordt niet als deelnemer aangemerkt.
Premier Rutte verklaarde eind vorige week dat er meer landen zijn die meedoen maar geen deelnemer zijn aan de strijd. Toch is de onzichtbare bijdrage van Nederland niet geheel toevallig.

Ingewijden melden aan het Algemeen Dagblad dat de Nederlandse bijdrage, die bestaat uit wapentransport en levering van helmen en kogelvrije vesten, onder de maat is. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil verder gaan in het bestrijden van de IS-dreiging. Volgens CDA’er Omtzigt hoeft er geen VN-mandaat voor een actieve militaire Nederlandse bijdrage te zijn. Hij ziet een opening in de oproep van Irak aan de internationale gemeenschap om steun te leveren aan de strijd tegen de terroristische organisatie IS.

Obama ziet zichzelf inmiddels verzekerd van vergaande militaire medewerking van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Denemarken, Polen, Canada, Australië, Turkije en enkele Arabische landen. China is nog niet aan boord, maar de Amerikaanse president Obama heeft het land wel gevraagd toe te treden tot de internationale coalitie.

Bron: AD Kamer wil dat Nederland écht meedoet in strijd tegen IS

Geef een reactie

Laatste reacties (33)