23

Nederland traineerde corruptieonderzoek Philips in Polen

Poolse ziekenhuisdirecteuren zouden in ruil voor smeergeld apparatuur van Philips aanschaffen

De Nederlandse justitie heeft traag meegewerkt aan een corruptie onderzoek van Philips. Nederland liet de Poolse justitie langer dan een jaar op de gevraagde informatie wachten, waardoor het niet meer meegenomen kon worden in het proces tegen drie Poolse oud-medewerkers van Philips. Ze worden verdacht van het omkopen van Poolse ziekenhuisdirecteuren.

Kroongetuige Marian Kulig beweerde onlangs in een uitzending van NOS dat ‘alle winst van Philips in Polen is verkregen uit misdaad’. De Poolse medewerkers van Philips zouden ziekenhuisdirecteuren smeergeld hebben betaald om apparatuur van Philips af te nemen.

Polen vroeg de Nederlandse justitie meerdere malen om onderzoek te doen bij het hoofdkantoor van Philips Medical in Best. Nederland reageerde op verschillende verzoeken niet. Toen toch uiteindelijk huiszoeking was gedaan in 2009, een jaar later, werden cd-roms meegenomen, maar omdat Nederland pas laat in actie kwam, arriveerden de stukken pas nadat de Poolse justitie het onderzoek al had afgesloten.

In Polen begint vandaag het proces in Katowice tegen de in opspraak geraakte oud-Philips medewerkers. Voor de omkoperij zouden zij een steekpenningenfonds hebben opgezet dat gerund werd vanuit de Philips vestiging in Hamburg. De drie zouden iemand van een andere bedrijf voor hun karretje hebben gespannen om de omkoping met de ziekenhuisdirecteuren te regelen. Vanuit Praag en Hamburg zou ongeveer 12,5 miljoen euro aan smeergeld zijn doorgestuurd.

Lees meer bij NOS: Traag optreden justitie bij Philips

cc-foto: Digital cat

Geef een reactie

Laatste reacties (23)