65

Nederland uit top vijf meest concurrerende economieën

Premier Rutte prees in H.J. Schoolezing nog Nederlands vijfde positie ... Luttele dagen later zakt Nederland naar nummer acht

Na slechts één jaar in de top vijf van meest concurrerende economieën ter wereld te hebben gestaan, is Nederland er nu weer uit. Dit jaar staan we op nummer acht op de jaarlijkse ranglijst van het World Economic Forum (WEF). De totale lijst bestaat uit 144 landen.


In de top-3 staan Zwitserland, Singapore en Finland. Duitsland en de Verenigde Staten staan er nu ook in. Naast Nederland is ook Zweden uit de top vijf.

Rutte zei maandag in zijn H.J. Schoolezing nog dat hij trots is op de vijfde positie van Nederland, boven Duitsland en de Verenigde Staten. Twee dagen later is dit dus al achterhaald.

De Rotterdamse hoogleraar Henk Volberda wijt de daling dit jaar onder meer aan de slecht functionerende financiële markt in Nederland. Volberda:

De gebrekkige kredietverstrekking aan bedrijven en particulieren remt de Nederlandse economie af.

Ook de slecht functionerende arbeidsmarkt en het gebrek aan investeringen in onderwijs en innovatie remmen de Nederlandse economie volgens Volberda af.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) is niet gelukkig met de daling van Nederland. “Nederland is liever nummer vijf dan nummer acht”, aldus Kamp tegenover persbureau Novum. Toch is hij niet van mening dat Nederland te weinig doet aan onderwijs en innovatie.

Ook VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes laat in een reactie weten het jammer te vinden dan Nederland uit de top-vijf is. Wel zegt hij dat het begrijpelijk is dat Duitsland en de VS Nederland voorbij zijn gestreven. De economie is daar veel veerkrachtiger, aldus Wientjes.

Geef een reactie

Laatste reacties (65)