Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Nederland verantwoordelijk mishandeling Afghanen'

  •  
01-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
markt.JPG
In Uruzgan zijn krijgsgevangen mishandeld onder het toeziend oog van Nederlandse militairen
KRO Reporter meldt dat Afghaanse soldaten onder Nederlands commando in Uruzgan krijgsgevangenen hebben gemarteld. De martelingen vonden plaats tijdens operatie Spin Ghar in het noorden van Uruzgan. Een Nederlandse militair filmde de martelingen. Op de beelden is te zien hoe geblindoekte en met de voeten aaneen gebonden Afghanen geschopt worden door militairen en met stokken op hun voetzolen geslagen.
Volgens een woordvoerder van Defensie is de Nederlandse leiding niet verantwoordelijk voor de gebeurtenissen, ondanks het feit dat Nederland de leiding had over de operatie.”De behandeling van gevangenen is de verantwoordelijkheid van de Afghanen zelf”, aldus de woordvoerder.
Militair historicus Christ Klep weerspreekt de bevinding van Defensie en zegt dat de Nederlandse commandant verantwoordelijk is voor de mishandelingen.
Nederland heeft duidelijke afspraken met de Afghaanse overheid over humane behandeling van gevangenen. Volgens de instructies moeten Nederlandse militairen ingrijpen bij mishandeling, dat is in dit geval niet gebeurd. Wel heeft de Nederlandse militair de tijd genomen om het voorval te filmen.
GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters heeft een spoeddebat aangevraagd om demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop (CU) te ondervragen.
Peters:
Het is verschrikkelijk dat in een gebied waar Nederlanders verantwoordelijk waren, mensen zijn gemarteld […] Als de feiten kloppen moet tot op de bodem worden uitgezocht of dit een eenmalig incident was of niet. De geloofwaardigheid en vertrouwen in de Nederlandse krijgsmacht komt met deze beelden in het geding
BNNVARA fallback image

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.