Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrees voor voedseltekorten bij Britten

  •  
20-12-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Freight trucks queue up at Dover Port as post-Brexit talks continue

© epa08893292 A ferry approaches Dover Port in Dover, Britain, 19 December 2020. Britain and the EU continue to negotiate a post-Brexit trade deal as the current Brexit transition period will e

Update 12:00
Britten vrezen voedseltekorten nu het transportverkeer tussen het continent en de Britse eilanden ernstige vertragingen oploopt. De directeur van de wegtransportvereninging Road Haulage Association (RHA) spreekt in de voor Britten gebruikelijke onderkoelde toon van “een uitdaging” om het aanbod van vers voedsel op peil te houden. Bij de havens ontstaan enorme opstoppingen van trucks en dat zal vervoerders er mogelijk van weerhouden vrachtwagens naar het Verenigd Koninkrijk te sturen met de Kerstdagen in zicht. De kans bestaat immers dat de chauffeurs niet meer op tijd terug kunnen keren.
De dienst voor de snelwegen roept chauffeurs en andere burgers op weg te blijven bij de havenplaatsen om de opstoppingen niet nog erger te maken. De M20 snelweg wordt al vrijgemaakt om als parkeerterrein te dienen voor de aanzwellende hoeveelheid vrachtwagens die wachten op het kunnen maken van de oversteek naar Europa.
Premier Johnson gaat morgen vergaderen om te zoeken naar een oplossing voor de problemen. Inmiddels hebben ook landen buiten de EU, zoals India , een vervoersverbod ingesteld naar het Verenigd Koninkrijk. Daarmee vervalt voor de Britten de optie om het sluiten van de grenzen te zien als pesterij van Brussel, zoals door sommigen gesuggereerd werd.
De Britse regering zegt “verrast” te zijn door het besluit van Frankrijk om het transportverkeer voor 48 uur stil te leggen.
Update maandag 08:00 De Europese Unie heeft de grenzen Groot-Brittannië praktisch gesloten. Veerboten vervoeren geen passagiers meer en de Kanaaltunnel is dicht. Zo wordt getracht de verdere verspreiding van een veel besmettelijker variant van het virus vanuit Engeland tegen te gaan. De NOS meldt :
"Het is sinds vannacht nagenoeg onmogelijk om vanuit het Verenigd Koninkrijk naar omliggende Europese landen te reizen. Nadat gisteren al meerdere landen een vliegverbod hadden ingesteld, worden nu ook passagiers van veerboten geweerd en is de Kanaaltunnel zeker 48 uur dicht voor verkeer richting het Europese vasteland. De haven van Dover is aan het begin van de nacht gesloten voor alle vrachtwagens en personenauto’s. Alleen losse trailers worden nog overgevaren naar Frankrijk. De Britse minister Shapps van Transport heeft reizigers en ondernemers gevraagd niet naar havens in de zuidoostelijke regio Kent te komen. Hij verwacht daar “aanzienlijke verstoringen”. Ook rond de haven van Portsmouth wordt enorme drukte verwacht."
Eerder: Nederland is het eerste land dat een vliegverbod heeft ingesteld voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk. Op die manier hoopt Nederland de import van de nieuwe, veel besmettelijkere variant van sars-cov-2 tegen te gaan. Het vliegverbod geldt sinds zondagochtend 6 uur.
Zaterdag besloot de Schotse premier Nicola Sturgeon om dezelfde reden al tot een reisverbod tussen Schotland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. Er landde zondagochtend nog wel een KLM-vliegtuig uit Aberdeen op Schiphol.
De Britse premier Boris Johnson, die eerder deze week nog uithaalde naar Labour-leider Keir Starmer omdat die voorstelde om strengere maatregelen te nemen, heeft zaterdag strengere maatregelen aangekondigd.
In Londen, en het Oosten en Zuidoosten van Engeland geldt sinds middernacht weer een lockdown , waarbij alle niet-essentiële winkels zijn gesloten. De Engelsen mogen afspreken met nog maar een persoon uit een ander huishouden, en alleen buiten.
Ook voor de rest van het land gelden strengere regels. Zo heeft Johnson de periode waarin Britten met meer gezinnen op kerstbezoek mogen ingekort tot een dag. Eerder deze week noemde Johnson het nog ‘ onmenselijk ’ om het feest af te blazen.
De nieuwe, Britse mutatie van het coronavirus is tot 70 procent besmettelijker dan eerdere varianten, verklaarde Johnson zaterdag. Er zijn geen aanwijzingen dat mensen die met de nieuwe variant worden besmet, zieker worden.
De nieuwe variant van het virus is begin december ook vastgesteld in Nederland , meldt het ministerie van Volksgezondheid. Er vindt nog onderzoek plaats naar mogelijke gerelateerde gevallen. Ook in Denemarken en Australië zijn gevallen van de nieuwe variant geconstateerd.
Update: België stelt eveneens een vliegverbod in. Ook de Eurostar-treinen uit Londen zijn niet meer welkom.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.