459

Nederland verbijsterd door doodslaan grensrechter

Update: KNVB gelast amateurvoetbal af ... Youp van 't Hek doet oproep tot actie ... Kritiek op sportprogramma's ... Commotie over commentaar Peter R. de Vries ... Geert Wilders scoort ook nog

De dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen (41) die zondag werd mishandeld door jeugdige spelers na een partij voetbal in Almere, schokt Nederland diep. Een oproep tot actie van cabaretier Youp van ’t Hek die hij maandagnacht op Twitter plaatste is binnen enkele uren bijna drieduizend keer geretweet.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Update 15:50

De voetbalbond KNVB heeft besloten dit weekend alle amateurwedstrijden niet door te laten gaan. Aan het begin van de wedstrijden in het betaald voetbal wordt een minuut stilte in acht genomen.

Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen laat weten geschokt te zijn door de gebeurtenissen “Het is onvoorstelbaar dat zoiets op een voetbalveld plaatsvindt. Dit zijn de vrijwilligers waar onze sport op bouwt, waar we niet zonder kunnen. Zonder respect, geen voetbal. Het is daarom dat we in het betaald voetbal ook stil willen staan bij deze verschrikkelijke situatie. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van Richard Nieuwenhuizen.”

Eerder:

Nieuwenhuizen, volgens de Volkskrant “een enthousiaste voetbalvader”, overleed maandag nadat hij zondag door spelers onder meer tegen het hoofd werd geschopt.

De politie heeft dan al drie jongens van 15 en 16 jaar uit Amsterdam aangehouden, op verdenking van betrokkenheid bij de ernstige mishandeling van de 41-jarige grensrechter. Volgens voorzitter Marcel Oost zijn vier of vijf voetballers van Nieuw Sloten betrokken bij de mishandeling.

De gruwelijke daad maakt – opnieuw – een discussie los over het buitensporig geweld rond voetbal. Ook is er kritiek op de KNVB die aanvankelijk laks reageerde op het tragische incident. Voor velen is de maat vol. Een van hen is cabaretier Youp van t Hek. Hij twitterde maandagnacht om half drie:

Een minuut stilte voor de grensrechter? Een week. Minimaal. Van eredivisie tot de kleinste efjes. Nadenken. Nu!

Die tweet was negen uur later al 2680 keer geretweet. 

Humberto Tan constateerde maandagavond bij De Wereld Draait Door dat sportprogramma’s eens moeten nadenken over hun beleid dit soort gruweldaden te negeren. Het Sportjournaal besteedde geen aandacht aan de kwestie. Tv-criticus Jean-Pierre Geelen schrijft in de Volkskrant dat in het programma Voetbal International op RTL 7 de kwestie pas na twintig minuten te berde werd gebracht.

Peter R. de Vries twitterde dat er ook gekeken moet worden naar de rol van grensrechters. Volgens de misdaadverslaggever zijn grensrechters vaak te partijdig. De opmerkingen kwamen hem op veel kritiek te staan.

Er zijn meer media die het schokkende nieuws in hun eigen agenda passen. Zo grijpt Geenstijl de gewelddadige dood van de grensrechter aan om er triomfantelijk op te wijzen dat de verdachten allochtonen zouden zijn. Volgens Geenstijl, dat zich baseert op enkele tweets, is het van het grootste belang de Antilliaanse en Marokkaanse etnische achtergrond van verdachten te vermelden. Dat vaststellen van de etniciteit blijkt nog lastig want De Telegraaf meldt dat het alleen om drie Marokkaanse-Nederlanders gaat. Voor Geert Wilders reden om vanochtend plots wat tweets te wijden aan de dood van de voetbalvader. Voor een open doel moet je altijd scoren, weet de PVV-leider.

Geef een reactie

Laatste reacties (459)