Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Nederland verleent belastingvoordeel aan Starbucks'

  •  
14-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Starbucks_300.jpg
Europese commissie wijst op selectieve afspraken tussen fiscus en koffieketen … Wiebes: 'Er is geen sprake van staatssteun'
Brussel meent dat de Nederlandse autoriteiten een belastingdeal hebben met Starbucks en dat is strijdig met de richtlijnen van de Internationale Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De Amerikaanse koffieketen zou ieder jaar op een selectieve manier belastingvoordeel genieten.
De commissie benadrukt dat het niet het algehele Nederlandse belastingsysteem in twijfel trekt. “Maar het kan niet zo zijn dat lidstaten bedrijven toestaan minder belasting te betalen dan zij zouden moeten doen als de belastingregels eerlijk worden toegepast”, aldus de commissie.
De band tussen de Nederlandse fiscus en Starbucks wordt al sinds juni dit jaar onderzocht. Het eindoordeel van de commissie is over 16 maanden. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes liet weten zich niet druk te maken. “Ik heb er vertrouwen in dat dit onderzoek uiteindelijk zal uitwijzen dat er geen sprake is van staatssteun”, aldus Wiebes. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) wijst er stellig op dat het onderzoek nog niet is afgerond. “Maar als het zo zou zijn dat Nederland handelt in strijd met de internationale richtlijnen, dan gaan we dat rechtzetten.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.