Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland verliest groot stuk koraal bij Saba

  •  
05-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
SabaBank_300.jpg
Koraal sterft af door opwarming van het water als gevolg van de klimaatverandering
Het koraalgif op de Saba Bank voor de kust van het Caribische eiland Saba sterft af. Het stuk rif ter grote van de provincie Utrecht is één van de grootste atollen ter wereld en wordt bedreigd door de opwarming van de aarde.
Wetenschapper Erik Meesters van de Wageningen Universiteit meent dat er de afgelopen vijftien jaar steeds meer dode plekken in het koraal zijn gekomen en dat het kleiner is geworden, meldt de NOS.
Het zeewater dat steeds warmer wordt door de klimaatverandering is volgens onderzoek de oorzaak van het stervende koraal. Temperatuurstijgingen van twee tot drie graden kunnen al dodelijk zijn voor het koraal. Onderzoekers merkten al twee jaar geleden op dat het slecht gaat met de Saba Bank. Er werden toen al geen nieuwe soorten algen, koraal en vissen gevonden. 
De bescherming van de Saba Bank valt onder Nederlandse verantwoordelijkheid aangezien Saba sinds 10 oktober 2010 een bijzondere Nederlandse gemeente is geworden. Staatssecretaris Henk Bleker kon daardoor pas in december het rif als beschermd natuurgebied omdopen en er voor zorgen dat vrachtschepen en cruiseschepen niet bij het koraal voor anker gaan.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.