14

Nederland verliest groot stuk koraal bij Saba

Koraal sterft af door opwarming van het water als gevolg van de klimaatverandering

Het koraalgif op de Saba Bank voor de kust van het Caribische eiland Saba sterft af. Het stuk rif ter grote van de provincie Utrecht is één van de grootste atollen ter wereld en wordt bedreigd door de opwarming van de aarde.

Wetenschapper Erik Meesters van de Wageningen Universiteit meent dat er de afgelopen vijftien jaar steeds meer dode plekken in het koraal zijn gekomen en dat het kleiner is geworden, meldt de NOS.

Het zeewater dat steeds warmer wordt door de klimaatverandering is volgens onderzoek de oorzaak van het stervende koraal. Temperatuurstijgingen van twee tot drie graden kunnen al dodelijk zijn voor het koraal. Onderzoekers merkten al twee jaar geleden op dat het slecht gaat met de Saba Bank. Er werden toen al geen nieuwe soorten algen, koraal en vissen gevonden. 

De bescherming van de Saba Bank valt onder Nederlandse verantwoordelijkheid aangezien Saba sinds 10 oktober 2010 een bijzondere Nederlandse gemeente is geworden. Staatssecretaris Henk Bleker kon daardoor pas in december het rif als beschermd natuurgebied omdopen en er voor zorgen dat vrachtschepen en cruiseschepen niet bij het koraal voor anker gaan.

NOS: Grootste Nederlandse koraalrif sterft af
cc-foto: Hankplank

Geef een reactie

Laatste reacties (14)