11

Nederland verliest mogelijk inspraak IMF

Nederlandse bestuurszetel IMF wankelt. Kleine Europese landen moeten twee zetels afstaan aan opkomende Aziatische landen

De vergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) liep dit weekend vast op de hervorming van het IMF-bestuur. Nederland verliest mogelijk haar zetel en wordt waarschijnlijk niet uitgenodigd voor het machtige economische G20 forum in Seoul waar de beslissing wordt genomen.

Europa bezit momenteel 9 van de 24 zetels, maar vorige maand werd besloten dat twee van die negen zetels worden opgegeven om plaats te maken voor opkomende economieën in Azië. Nederland heeft sinds de oprichting van het IMF in 1994 altijd een zetel gehad, maar dreigt haar inspraak in het machtige economische forum te verliezen.

Nederland pleit voor een ‘rotatie’ systeem waarbij zij haar zetel behoudt en andere kleinere Europese landen moeten inbinden. De VS accepteert die maatregel alleen als een overgangsmaatregel en vindt bovendien dat Europa nog meer zetels moet opgeven.  

Op 1 november wordt een beslissing genomen over de bestuurhervorming, zei MF-directeur Strauss-Kahn zaterdag. Daarna wordt het besluit ingebracht bij de G20 in Zuid-Korea. Bij die vergadering zijn de twintig belangrijkste landen voor de wereldeconomie uitgenodigd. De kans dat Nederland daar aan mag deelnemen wordt zeer klein geacht, meldt NRC. Gastland Korea mag de vijf wildcards weggeven voor landen die geen deel uitmaken van de G20. Naar verwachting zullen de kaarten verdeeld worden onder Aziatische landen.

Lees meer bij NRC: Zetel Nederland bij IMF wankelt

cc-foto: International Monetairy Fund

Geef een reactie

Laatste reacties (11)