153

Nederland verplicht tot bed, bad en brood asielzoekers

VN-rapporteur zegt dat de regels kraakhelder zijn, toch komen VVD en PvdA er vooralsnog niet uit ... Praten vandaag verder

Het overleg tussen de PvdA en VVD over de ‘bed, bad en brood’-discussie is vannacht zonder resultaat even gestopt om er donderdag weer mee verder te gaan. PvdA vindt dat uitgeprocedeerde asielzoekers altijd het recht hebben op eten, kleding en een slaapplek, de VVD is het daar niet mee eens.

Updates onderaan artikel
“We komen eruit, maar ik weet niet of dat vandaag nog gaat lukken”, zei minister Asscher woensdagavond nog toen hij naar binnen ging voor het beraad. Diederik Samsom zei ook dat er geen sprake was van een crisissfeer. Maar ondertussen lijken beide partijen nog steeds geen oplossing te hebben gevonden.

Eerder op de dag op woensdag kwamen Rutte, Asscher, Samsom, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en VVD-staatssecretaris van Justitie Klaas Dijkhoff al bij elkaar om het probleem te bespreken. 

Aanleiding voor het debat is een uitspraak van het Comité van Ministers van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa in Straatsburg die voor verwarring heeft gezorgd. Aan de ene kant zegt die uitspraak dat Nederland de Europese regels voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers schendt als ze afziet van de basisvoorzieningen voor uitgeprocedeerde asielzoekers, aan de andere kant lijkt er ook geen echte duidelijke uitspraak te zijn die zegt dat Nederland bed, bad en brood moet aanbieden.

In Nieuwsuur was woensdagavond burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan te gast om te praten over de discussie. Hij legde uit hoe hij in Amsterdam met het probleem omgaat. Hij wil iedereen die is uitgeprocedeerd bed, bad en brood bieden uit menselijk oogpunt. Tegelijk vindt hij dat er serieus gekeken moet worden door Den Haag naar een sluitende manier om uitgeprocedeerde asielzoekers naar hun land terug te kunnen sturen. Kijk het interview hier terug.

Update 11:08
VN-rapporteur Philip Alston voor extreme armoede en mensenrechten vindt dat de internationale verplichting om noodhulp te geven aan asielzoekers al geruime tijd duidelijk is. Hij begrijpt daarom ook niet waarom het Comité van Ministers van de Raad van Europa met een ‘wollige tekst’  kwam en vindt dat het comité politiek boven de mensenrechten heeft laten gaan.

“Nederland heeft niet alleen een Europese maar ook een internationale verplichting om noodhulp te geven aan deze groep mensen. (..) Ze hebben zich doelbewust zwak uitgedrukt, zich niet gehouden aan de bewoordingen van eerdere, soortgelijke resoluties en de Nederlandse regering de ruimte geboden om een categorie mensen uit te sluiten van mensenrechten.”

Wollig of niet: volgens Alston is het fundament van de tekst duidelijk: Nederland is verplicht om asielzoekers van een bed, bad en brood te voorzien.

Update:14:20

Inmiddels heeft burgemeester Van Aartsen van Den Haag ook gereageerd: ‘Wat ze op het Binnenhof doen, moeten ze daar zelf uitzoeken.’ Hij wil doorgaan met een bed-bad-en-broodregeling in zijn stad. Het is een goede regeling, vindt de oud-VVD-fractieleider. En dat vinden burgemeesters van andere steden volgens hem ook. ‘Wij willen niet allerlei zwervende types in de steden hebben.’  En tot slot geeft hij aan dat:

De gemeente is de eerstverantwoordelijke overheid die een oplossing moet vinden voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Dus wat de politiek op het Binnenhof besluit maakt voor ons in wezen niks uit. 

Update 16:05
De coalitiepartijen VVD en PvdA gaan vandaag toch niet verder praten over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Eerder was de verwachting dat het overleg, dat vannacht om 03.30 uur zonder resultaat werd afgebroken, rond 16.00 uur zou verder gaan. Wellicht wordt er morgen verder gepraat. De verklaring van het kabinet is dat het overleg niet zou passen in de agenda van de premier. Rutte moet om 19.00 uur in Amsterdam zijn voor de holocaust-herdenking. 

Lees ook: ‘Onduidelijkheid over bed, bad en brood-verplichting

Geef een reactie

Laatste reacties (153)