46

Nederland viert Bevrijdingsdag

Update: Duitse bondspresident Joachim Gauck houdt jaarlijkse 5 mei-lezing in Breda … Gauck 'dankbaar, geroerd en zeer verheugd' door uitnodiging ... Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen

Nederland viert vandaag Bevrijdingsdag. Het Comité 4 en 5 mei heeft de Duitse bondspresident Joachim Gauck uitgenodigd de 5 mei-lezing te houden tijdens de besloten bijeenkomst in de Grote Kerk in Breda. Gauck is de eerste Duitser die de lezing mag houden. Demissionair minister-president Mark Rutte en prins Willem-Alexander zullen bij de lezing aanwezig zijn.

Update 12.30

De Duitse president Joachim Gauck heeft zijn verbazing en bewondering uitgesproken voor de deelnemers aan de Februaristaking in 1941. Hij erkende voor de reis niets te weten over de staking. Gauck:

Ik geef het toe: vóór deze reis wist ik niets van deze algemene staking, die zich over heel Noord-Holland verspreidde. Met ongelovige verbazing en grote bewondering las ik dat bedrijven gesloten bleven, arbeiders op scheepswerven en in fabrieken het werk neerlegden en scholieren geen lessen volgden, om gevolg te geven aan de stakingsoproep van de illegale Communistische Partij Nederland – uit protest tegen de deportatie van de eerste 400 Joden uit Nederland naar het concentratiekamp Mauthausen.

Voorbeelden als de Februaristaking noemt Gauck heel belangrijk omdat we hiervan leren waar men in tijden van oorlog toe in staat is. Ook zei hij ‘dankbaar, geroerd en zeer verheugd te zijn over de uitnodiging:

“Het Nationaal Comité heeft mijn land en mij met deze uitnodiging groot vertrouwen geschonken – een geschenk dat wij niet zullen vergeten.”

Eerder:

Rond middernacht is het traditionele Bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken bij hotel De Wereld. Daar werd in 1945 onderhandeld over de Duitse overgave. Zo’n 2000 lopers verspreiden daarna het vuur naar alle provincies.

Premier Rutte geeft vanmiddag het officiële startsein voor de viering van Bevrijdingsdag door het bevrijdingsvuur op het Kasteelplein in Breda aan te steken.

Door het land zijn er verschillende Bevrijdingsconcerten, met als hoogtepunt het jaarlijkse Concert aan de Amstel in Amsterdam. Koningin Beatrix zal daarbij aanwezig zijn en de Duitse president verwelkomen. Op de Amstel treedt het Noord Nederlands Orkest op.

NOS: Duitse president houdt 5 mei-lezing

Geef een reactie

Laatste reacties (46)