Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het lukt Nederland maar niet om aan de milieu-eisen van de EU te voldoen

  •  
11-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
7237306760_2a1830f84b_z (1)
Het lukt Nederland maar niet om te voldoen aan de milieu-eisen die door de EU zijn opgesteld. Het is het vijfde jaar dat Nederland niet voldoet aan die eisen. De uitstoot van ammoniak lag in 2014 – het jaar waar de cijfers nu van zijn gepresenteerd – bijna vijf procent hoger dan is toegestaan. Dat blijkt uit een analyse van EEA, de milieuwaakhond van de Europese Unie.
De meeste milieuverontreiniging komt door vier vormen van uitstoot: stikstofdioxide, NMVOC’s als benzeen en formaldehyde, zwaveldioxide en ammoniak. Het lukt Nederland maar niet om laatstgenoemde binnen de grens te krijgen.
In totaal zijn er tien EU-landen die niet voldoen aan de milieu-eis van de EU. Onder de andere landen zijn België, Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken en Duitsland. Laatstgenoemde overtrad vorig jaar de regels in maar liefst drie van de vier categorieën.
De EU hoopt door strengere regels de luchtvervuiling in de EU tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er elk jaar vierhonderdduizend mensen in de EU vroegtijdig sterven aan de gevolgen van luchtverontreiniging. En je raadt het al: die vieze lucht, dat komt door de uitstoot van schadelijke stoffen als ammoniak.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.