Laatste update 15:20
16

Het lukt Nederland maar niet om aan de milieu-eisen van de EU te voldoen

Het lukt Nederland maar niet om te voldoen aan de milieu-eisen die door de EU zijn opgesteld. Het is het vijfde jaar dat Nederland niet voldoet aan die eisen. De uitstoot van ammoniak lag in 2014 – het jaar waar de cijfers nu van zijn gepresenteerd – bijna vijf procent hoger dan is toegestaan. Dat blijkt uit een analyse van EEA, de milieuwaakhond van de Europese Unie.

De meeste milieuverontreiniging komt door vier vormen van uitstoot: stikstofdioxide, NMVOC’s als benzeen en formaldehyde, zwaveldioxide en ammoniak. Het lukt Nederland maar niet om laatstgenoemde binnen de grens te krijgen.

In totaal zijn er tien EU-landen die niet voldoen aan de milieu-eis van de EU. Onder de andere landen zijn België, Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken en Duitsland. Laatstgenoemde overtrad vorig jaar de regels in maar liefst drie van de vier categorieën.

De EU hoopt door strengere regels de luchtvervuiling in de EU tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er elk jaar vierhonderdduizend mensen in de EU vroegtijdig sterven aan de gevolgen van luchtverontreiniging. En je raadt het al: die vieze lucht, dat komt door de uitstoot van schadelijke stoffen als ammoniak.

Reuters: Ten EU nations still breaching pollution limits: EEA 

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (16)