12

Nederland vraagt Zwitserse bankgegevens op

Juridische experts noemen vraag naar Nederlandse rekeninghouders 'visexpeditie' 

Nederland heeft bankgegevens van Nederlanders opgevraagd bij de Zwitserse bank UBS. Dat zou vanwege een onderzoek naar belastingontduiking zijn. Het is voor het eerst dat deze gegevens opgevraagd worden.

De Zwitserse krant Le Temps meldt dat Nederland gegevens wil van eind februari 2013 tot 31 december 2014. Het gaat om rekeninghouders die niet bewezen hebben belasting betaald te hebben over hun vermogen. Het gaat om mensen die meer dan 1500 euro op de bank hebben staan bij de grootste Zwitserse bank. In Le Temps noemen juridische experts de aanvraag een ‘visexpeditie’, jargon voor een onredelijk grootschalig onderzoek. 

Nederland heeft vijf jaar geleden een verdrag gesloten met Zwitserland om toegang te krijgen tot de gegevens van Nederlandse bankhouders. Ook kwam er een inkeerregeling voor Nederlanders met geld op buitenlandse rekeningen waar geen belastig over betaald wordt. Dat houdt in dat zwartspaarders geen strafrechtelijke vervolging meer krijgen – als zij zich vrijwillig opgeven – maar wel de verschuldigde belasting en een boete moeten betalen.

cc foto: Martin Abblegen

Geef een reactie

Laatste reacties (12)