Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland vrijhaven mensenrechten schendende bedrijven

  •  
23-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
Flickr_Shell_J_300
Nederlandse belastingregels trekken foute bedrijven aan
Multinationals die elders op de wereld mensenrechten schenden lijken meer dan welkom in Nederland. De Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) schrijft in een rapport dat Nederland veel te weinig doet om dit soort bedrijven te weren. Bedrijven in de grondstoffensector als Pluspetrol, Trafigura en Barrick Gold hebben om belastingtechnische redenen dochterondernemingen in Nederland.
SOMO heeft onderzoek gedaan naar acht van deze ‘Nederlandse’ bedrijven. Allemaal worden ze in verband gebracht met ernstige mensenrechtenschendingen in het buitenland, variërend van milieuvervuiling die de gezondheid van de lokale bevolking aantast, tot geweld van milities, moord en ontheemding.
Uit het onderzoek van SOMO blijkt ook dat de Nederlandse overheid internationale belastingontwijking faciliteert en geen rekening houdt met de sociale gevolgen hiervan. Belastingontwijking door bedrijven tast de bescherming van mensenrechten in ontwikkelingslanden aan, zo erkennen ook de Verenigde Naties.
SOMO:
Helaas blijven effectieve maatregelen achterwege; vrijwilligheid en eigen verantwoordelijkheid staan centraal. Ook in de recente beleidsbrief ‘Respect en recht voor ieder mens’ benadrukt het kabinet vooral het belang van zelfregulering door de bedrijven.
Foto-cc: J

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.