47

Nederland weer naar Afghanistan?

Als het aan de Amerikaanse generaal David Petraeus ligt, gaat Nederland weer troepen leveren

Vorige week heeft de Amerikaanse generaal David Petraeus demissionair minister Van Middelkoop gevraagd om ‘een substantieel deel’ van de benodigde trainers in Afghanistan te leveren. De NAVO heeft 2.000 trainers nodig om Afghaanse militairen en politieagenten op te leiden. Van Middelkoop laat de beslissing over aan het nieuwe kabinet.

Demissionair minister Van Middelkoop verklaart tegenover NRC Handelsblad dat de Amerikaanse generaal David Petraeus het verzoek om weer militaire troepen te leveren in Afghanistan ‘vriendelijk op tafel’ heeft gelegd. In februari viel het kabinet-Balkenende IV nog over het verzoek om de missie in Uruzgan te verlengen.

Van Middelkoop toont zichzelf een voorstander van een nieuwe missie, maar laat de beslissing over aan het nieuwe kabinet. In NRC zegt hij:

Wat ermee gebeurt zal ik aan het nieuwe kabinet overlaten, maar ik vind wel dat Nederland een loyale NAVO-bondgenoot dient te blijven. Als Nederland helemaal niet op dit verzoek ingaat, zal dat niet begrepen worden.”

Ook oud-NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer is een voorstander van een nieuwe missie in Afghanistan. In een e-mail aan een hoge NAVO-militair die vraagt of Nederland nog wat gaat doen in Afghanistan antwoordt hij: “Ik hoop dat het nieuwe kabinet daarvoor gaat zorgen.”

cc-foto: Isafmedia

Geef een reactie

Laatste reacties (47)