Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland weigerde hulp oppositie Minsk

  •  
22-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De oppositiepartijen in Wit-Rusland hebben Nederland gevraagd een bijeenkomst te faciliteren, maar kregen nul op het rekest
De Wit-Russische oppositiepartijen hebben Nederland gevraagd om, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van zondag, een bijeenkomst te faciliteren. De oppositiepartijen wilden een partij met een kandidaat opzetten. Nederland weigerde in eerste instantie hulp, maar zal desgevraagd alsnog steun verlenen. De huidige situatie in het land zorgde de afgelopen week al voor een zeer gespannen sfeer.
Woensdag zijn er twintig Wit-Russische oppositieleden opgepakt. Onder hen zijn zeven presidentskandidaten. De geheime dienst KGB heeft ze aangeklaagd voor openbare ordeverstoring. Ze kunnen maximaal vijftien jaar celstraf krijgen.
Ongeveer 600 demonstranten hebben een gevangenisstraf gekregen omdat ze zondag mee hebben gedaan aan een demonstratie tegen de verkiezingsuitslag, die president Loekasjenko met ruim 80% zou hebben gewonnen.
Om toch een oppositiepartij met kandidaten op te kunnen richten heeft Wit-Rusland hulp gevraagd aan Nederland. Nederland weigerde in eerste instantie, maar minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) zegt nu dat hij niet uitsluit dat Nederland alsnog steun zal verlenen.
Rosenthal concretiseert de eventuele hulp nog niet. Of de oppositieleden in Nederland welkom zijn om overleg te voeren kan hij niet zeggen ‘maar ik sta wel open voor assistentie’, aldus de minister.
cc-foto: NOS

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.