40

Nederland weigert eigen tolk Uruzgan asiel

Broer van Afghaanse vluchteling werd eerder vermoord omdat hij voor de tolk werd aangezien

De Afghaanse tolk Abdul Ghafoor Ahmadzai is niet welkom in Nederland. Dat meldt NRC. De tolk werkte eerder voor Defensie in Afghanistan tijdens de missie in Uruzgan. Ahmadzai is naar eigen zeggen zijn leven niet zeker als hij terug moet keren naar Afghanistan: zijn broer werd in 2010 vermoord omdat hij voor de tolk was aangezien.

Ahmadzai ontvluchtte Afghanistan in 2010 nadat zijn broer was vermoord. Sinds juni is hij in Nederland, nadat hij na eerder al in Noorwegen asiel had aangevraagd.

Omdat Ahmadzai in Noorwegen asiel heeft aangevraagd, stuurt Nederland hem terug naar Noorwegen. Op grond van Europese afspraken moet een asielzoeker in het land van binnenkomst asiel aanvragen. In dit geval lijkt dat Noorwegen te zijn. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) laat weten dat er “op juridische dan wel morele gronden geen reden om de aanvraag inhoudelijk in behandeling te nemen” is. Woensdag stelde de vreemdelingenrechter in Roermond de IND in het gelijk. Dat hij tolk voor Defensie is geweest, maakt niet uit.

De Europese regels (Dublin-verordening) die bepalen dat asielzoekers teruggestuurd moeten worden naar het land waar ze Europa binnen zijn gekomen, is niet sluitend. Een land mag daar in “bijzondere, individuele omstandigheden” vanaf stappen. Ahmadzai heeft nu spijt van zijn aanvraag in Noorwegen. “Ik had toen geen idee van de Europese regels”, zegt hij.

Een aantal landen dat heeft meegevochten in Afghanistan heeft een speciale collectieve regeling voor tolken die daar voor hun hebben gewerkt. Nederland weigert zo’n regeling op te stellen, schreven minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Hennis (Defensie) eerder nog aan de Tweede Kamer. Beiden meenden wel dat: “Mensen die in levensgevaar verkeren omdat zij voor de Nederlandse missie gewerkt hebben, moeten op steun kunnen rekenen.”

In totaal hebben zo’n 120 tolken voor Nederland gewerkt in Uruzgan. Ahmadzai loopt in Afghanistan gevaar omdat hij in een reportage van de BBC herkenbaar in beeld is gebracht, hoewel dit eigenlijk tegen het beleid is van Defensie. Tolken dienen te allen tijden uit beeld gehouden te worden om hun veiligheid te waarborgen. NRC schrijft dat Defensie niet wil uitleggen hoe dit toch heeft kunnen gebeuren.

Noorwegen kan Ahmadzai naar Afghanistan uitzetten. Het land wees zijn asielverzoek eerder af, omdat hij niet voor Noorwegen heeft getolkt. Het land heeft voor de eigen tolken wel een collectieve regeling.

NRC: Tolk Afghanistanmissie krijgt geen asiel in Nederland

cc-foto: Isaf-media

Geef een reactie

Laatste reacties (40)