188

Nederland wil af van knallend jaareinde

Onderzoek Peil.nl: Zes op de tien Nederlanders wil verbod consumentenvuurwerk ... Arno Bonte (GroenLinks): "Op naar de professionele vuurwerkshows!"

Zes op de tien Nederlanders wil dat vuurwerk verboden wordt. Dat blijkt uit een onderzoek van peil.nl. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) en het Oogheelkundig Gezelschap (NOG) sluiten zich hier bij aan, omdat vuurwerk jaarlijks tot grote ellende voor een flinke groep mensen leidt.

De GroenLinks-fracties van Rotterdam en Den Haag melden zondag dat een meerderheid van de Nederlanders een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk een goed idee vindt. Een jaar geleden was nog een krappe meerderheid van 53 procent voor een verbod. NOS schrijft over het onderzoek:

In het onderzoek in opdracht van GroenLinks in Rotterdam en Den Haag antwoordde 24 procent van de ondervraagden voor een vuurwerkverbod te zijn. 36 procent van de ondervraagden zei voor een vuurwerkverbod te zijn als de gemeente een alternatief aanbiedt.

Volgens de ondervraagden wegen de overlast en de talrijke gewonden niet op tegen het knalgenot. Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam merkt op dat de afgelopen twee jaarwisselingen in Nederland hebben geleid tot net zoveel ernstig oogletsel als de hele Irak-oorlog bij Amerikaanse militairen. Consumentenvuurwerk moet daarom plaats maken voor professionele vuurwerkshows, zoals bijvoorbeeld in Rotterdam jaarlijks al gebeurt.

GroenLinks-fractievoorzitters in Rotterdam, Arno Bonte, en David Rietveld (Den Haag), pleiten al jaren voor het afschaffen van de vuurwerktraditie. Tot nog toe kregen ze weinig steun van de landelijke politiek. Samen met vijftien lokale GroenLinks-fracties zetten ze daarom een meldpunt vuurwerkoverlast op. In twee weken tijd kwamen daar ruim 80.000 meldingen over vuurwerkoverlast binnen.

Bonte reageert verheugd op Twitter:

Peil.nl: 6 op de 10 Nederlanders voor verbod op consumentenvuurwerk. (En 7 op de 10 Rotterdammers). Op naar de professionele vuurwerkshows!

NOS meldt dat ook de NVPC en het NOG voor een verbod van consumentenvuurwerk zijn. “Laat gemeenten maar een vuurwerkshow organiseren”, aldus Annekatrien van de Kar van de NVPC. Vuurwerk leidt jaarlijks tot grote ellende voor een flinke groep mensen. “We moeten niet willen dat het elk jaar zo gaat.”

De cijfers van het onderzoek staan hier (.pdf)

Nu.nl: ‘Meerderheid voor vuurwerkverbod’

NOS:  ‘Vuurwerk consumenten in de ban’

cc-foto: Sunbeam photo’s

Geef een reactie

Laatste reacties (188)