Laatste update 15:47
96

Nederland wil drenkelingen niet opnemen

Om het ronddolende hulpschip Sea-Watch 3 een veilige haven te kunnen bieden, heeft Nederland hulp gevraagd aan landen langs de Middellandse Zee. In feite schuift het kabinet hiermee de verantwoordelijkheid van zich af, omdat het schip onder Nederlandse vlag vaart. De boot, van de Duitse hulporganisatie Sea-Watch, zoekt al zes dagen vergeefs naar een aanmeerplek. De reden van de herhaaldelijke afwijzingen is de aanwezigheid van 32 vluchtelingen op het schip.

Eerder vandaag liet Spanje al wel een boot met meer dan 300 uit zee geredde vluchtelingen toe, waar het Nederlandse schip de toegang werd ontzegd tot een Spaanse haven. “Spanje zegt dat Nederland als vlaggenstaat verantwoordelijk is voor ons schip en onze mensen. Daarom hebben we ons tot de Nederlandse regering moeten wenden”, zei een woordvoerder van Sea-Watch, Jelle Goezinnen tegen de NOS.

Vooralsnog heeft geen enkel land gehoor gegeven aan de Nederlandse oproep een haven open te stellen. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat Nederland “niet verplicht is om veilige havens aan te wijzen of te organiseren.”

Geef een reactie

Laatste reacties (96)