Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland wil kennis vogelgriep niet delen

  •  
06-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_vogelgriep_TommyMac_300
Wetenschappers boos, omdat kennis kan helpen ziekte te bestrijden
Cruciale kennis van een door Rotterdamse virologen gemaakt vogelgriepvirus mag niet naar het buitenland worden geëxporteerd. De Nederlandse overheid is bang dat de kennis in verkeerde handen kan komen, schrijft NRC Handelsblad. Daarom zal een omstreden exportverbod van de kennis niet worden opgeheven. Dit tot grote ergernis van de wetenschappelijke wereld.
NRC schrijft dat de Nederlandse maatregel zo fel wordt bekritiseerd in de wetenschappelijke wereld, omdat de kennis kan helpen bij ziektebestrijding. Virologiehoogleraar Ron Fouchier van het Rotterdamse Erasmus MC noemt de maatregel “regelrechte censuur op wetenschappelijk onderzoek”.
Een woordvoerder van het ministerie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) wijst erop dat “de NSABB niet automatisch wordt gevolgd”. Volgens het departement valt het virus onder het ‘Besluit Strategische Goederen’ en is een Europese verordening over dual use van kracht. Die verordening gaat over chemicaliën, micro-organismen en (onderdelen van) instrumenten die ten goede en ten kwade kunnen worden gebruikt. Kennis over dit vogelgriepvirus kan mensen beschermen tegen een nieuwe, wereldwijde griepepidemie, maar ook in handen komen van een bioterrorist of schurkenstaat.
Onzin, zegt Fouchier: “In die EU-verordening is fundamenteel wetenschappelijk onderzoek uitdrukkelijk uitgesloten van een exportverbod. Volgens de advocaten van het Erasmus MC staan we sterk als het tot een rechtszaak komt.”
Foto-cc: TommyMac
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.