Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland wil MH17-verdachten voor VN-tribunaal

  •  
03-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mh17.jpg
Getroffen landen vragen Verenigde Naties om speciaal tribunaal ... Rusland kan veto uitspreken
De verdachten van de MH17-ramp worden in de toekomst als het aan premier Rutte ligt alsnog vervolgt. Samen met Maleisië, Australië, België en Oekraïne wil Rutte de Verenigde Naties vragen een speciaal tribunaal op te richten waar dit kan. Dat schrijft de NOS.
Rechtvaardigheid voor de slachtoffers is vanaf het eerste moment onze prioriteit geweest. Wij vragen nu steun bij de VN voor de oprichting van een internationaal tribunaal.
Rusland vindt dat het nog te vroeg is om na te denken over hoe de verantwoordelijken vervolgd moeten worden. Het land wil wachten tot het eindrapport van het onderzoek naar de ramp af is. Daar is Nederland het niet mee eens. “We willen deze optie juist onderzoeken voordat het eindrapport klaar is, omdat de discussie anders al weer snel politiek wordt gemaakt”, zegt minister Koenders (Buitenlandse Zaken).
Rusland zou met een veto het tribunaal kunnen blokkeren, omdat het één van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad is.
Het is deze maand een jaar geleden dat de MH17 neerstortte in Oost-Oekraïne. 298 mensen kwamen hierbij om het leven, waardoor voornamelijk Nederlanders.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.