Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland wil nieuwsmedia aan keurmerk onderwerpen

  •  
16-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
krant300_01.jpg
Als het aan de bevolking van Nederland ligt, komt er in de toekomst een keurmerk voor goede nieuwsmedia. Dat blijkt uit een representatieve steekproef onder ruim 3000 Nederlanders, uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam (UvA). Bovendien moeten nieuwsmedia die door slechte berichtgeving schade hebben veroorzaakt, financieel aansprakelijk worden gesteld. De UvA deed het onderzoek in opdracht van de landelijke Stichting Mediaombudsman.
Hoor- en wederhoor vinden Nederlanders het belangrijkst, zo blijkt uit het onderzoek. Universitair docent Richard van der Wurff zegt hierover:
2781329487_ba20fd6005
De helft van de ondervraagden wil de kwaliteit graag gewaarborgd zien in bijvoorbeeld een keurmerk. Omdat journalistiek een vrij beroep is, is dat uiteraard lastig te realiseren. Maar ik vind niet dat de media weg moeten lopen van deze duidelijke wens van de Nederlandse bevolking.”
Ruim 60 procent van de respondenten vindt dat journalisten een opleiding journalistiek moeten hebben gevolgd. Zo’n 65 procent vindt dat een journalist niet meer in de media mag werken als hij of zij de journalistieke regels heeft overtreden.
Toch is de Nederlandse bevolking tevreden over de nieuwsmedia en de manier waarop ze geïnformeerd worden. Nederlandse media krijgen gemiddeld een 7. In veel landen om ons heen en bijvoorbeeld de Verenigde Staten, is dat veel lager.
cc-foto: Just.luc

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.