25

Nederland wil nieuwsmedia aan keurmerk onderwerpen

MEER MEDIA: 'Kees Driehuis nieuwe presentator Buitenhof', 'Reclame NEM godslasterend?' en 'Islamitisch nepnieuws scoort in media'

Als het aan de bevolking van Nederland ligt, komt er in de toekomst een keurmerk voor goede nieuwsmedia. Dat blijkt uit een representatieve steekproef onder ruim 3000 Nederlanders, uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam (UvA). Bovendien moeten nieuwsmedia die door slechte berichtgeving schade hebben veroorzaakt, financieel aansprakelijk worden gesteld. De UvA deed het onderzoek in opdracht van de landelijke Stichting Mediaombudsman.

Newspaper
Hoor- en wederhoor vinden Nederlanders het belangrijkst, zo blijkt uit het onderzoek. Universitair docent Richard van der Wurff zegt hierover:

De helft van de ondervraagden wil de kwaliteit graag gewaarborgd zien in bijvoorbeeld een keurmerk. Omdat journalistiek een vrij beroep is, is dat uiteraard lastig te realiseren. Maar ik vind niet dat de media weg moeten lopen van deze duidelijke wens van de Nederlandse bevolking.”

Ruim 60 procent van de respondenten vindt dat journalisten een opleiding journalistiek moeten hebben gevolgd. Zo’n 65 procent vindt dat een journalist niet meer in de media mag werken als hij of zij de journalistieke regels heeft overtreden.

Toch is de Nederlandse bevolking tevreden over de nieuwsmedia en de manier waarop ze geïnformeerd worden. Nederlandse media krijgen gemiddeld een 7. In veel landen om ons heen en bijvoorbeeld de Verenigde Staten, is dat veel lager.

Het Parool: Onderzoek UvA: keurmerk voor goede nieuwsmedia

cc-foto: Just.luc

Geef een reactie

Laatste reacties (25)