Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland wil Peshmerga bewapenen

  •  
19-11-2015
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
denhaag300.jpg
Update: Franse politie bevestigt Abdelhamid Abaaoud omgekomen bij de politieactie in Saint-Denis ... Tweede Kamer debatteert zes dagen na de aanslag in Parijs … Moet Nederland extra maatregelen nemen?
Het is alweer zes dagen geleden dat Frankrijk werd getroffen door meerdere aanslagen door IS. De schrik zit er goed in. In Duitsland werd dinsdag een vriendschappelijke voetbalwedstrijd met Nederland afgeblazen, in België en Frankrijk is een ware klopjacht op de mogelijke daders. Woensdag overleden bij een grote politieactie in de Parijse buitenwijk Saint-Denis ten minste twee figuren. De hoogste tijd dat ook de Tweede Kamer in Nederland zich over de gebeurtenissen buigt en bespreek of, en zo ja, wat Nederland moet doen.
PVV-leider Geert Wilders kondigde kort na de aanslagen in Parijs al aan een debat in de Tweede Kamer te willen. Wilders maakt gebruik van zijn spreektijd om vluchtelingen, die veelal juist vluchten voor het geweld van IS in hun thuisland, als potentiële daders neer te zetten. “De asielprocedure in Nederland is een een grote gatenkaas. Zelfs bedriegers met valse papieren kunnen hier gewoon de asielprocedure in met alle gevolgen van dien”, zegt de PVV-leider. Wilders gaat hiermee voorbij aan het feit dat het nog niet duidelijk is of er een vermomde vluchteling tussen de daders van de aanslagen zat. Tot dusver zijn de tot nu toe geïdentificeerde daders allen homegrown ; geboren en getogen in het Westen.
RTEmagicC_denhaag850.jpg
Zoals we van haatprediker Wilders gewend zijn, hitst hij in zijn bijdrage niet-moslims op tegen moslims, zo valt ook ChristenUnie-fractievoorzitter Gert Jan Segers op.
“Wilders blijft niet-moslims tegen moslims opzetten. Helpt niet. Sluit coalities met moslims die tegen Isis strijden, aldus @gertjansegers”
Bommen op Syrië CDA-leider Sybrand Buma tuimelt zo in het frame van Wilders en zegt dat wat hem betreft voortaan “alleen voor wie er bereid is onze joods-christelijke grondslag van onze samenleving te accepteren” welkom bij ons is. De leider van de christenen gebruikt grote woorden. Nadat Rutte heeft verklaard dat we in oorlog zijn met IS, heeft hij de oplossing voor IS: bommen op Syrië.
ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers pakt het graag constructief aan. De afgelopen dagen verschenen in verschillende media berichten over de Nederlandse aanpak van radicalisering. Door in de haarvaten van de samenleving aanwezig te zijn, met coaches – al dan niet undercover – te werken, kunnen jongeren in Nederland op het rechte pad gehouden worden. Segers wil van het kabinet weten of het bereid is om de succesvolle Nederlandse ervaringen met lokale aanpak aan te bieden in Europa.
“Tegenover terreur van IS staat onze rechtsstaat. Wij zijn niet geschapen voor haat en terreur, maar voor liefde en vrijheid. Onze ideeën zijn zoveel sterker dan die van terroristen. Deze strijd kunnen wij winnen.”
Moslims moeten daden afkeuren VVD-leider Zijlstra ziet graag dat alle moslims in Nederland de daden van IS afkeuren.
“Ik verwacht van moslims dat zij zich in de meest stevige bewoordingen uitspreken tegen de islamitische terreur. Als je van democratie wilt genieten dan moet je ook helpen haar te verdedigen.”
Ook benadrukt Zijlstra dat het kabinet de mogelijkheden bekijkt om teruggekeerde Syriëgangers vast te zetten. Hoe dat juridisch mogelijk gemaakt zou moeten worden, is alleen niet duidelijk.
GroenLinks-leider Jesse Klaver wil wat meer terughoudendheid. Er wordt te makkelijk oorlogstaal gebruikt, aldus Klaver. Daarmee suggereren de politici dat er alleen militaire oplossingen zijn, maar er moet ook zicht komen op een politieke oplossing voor Syrië.
Waarom staan we hier? D66-leider Alexander Pechtold wil wel in debat, maar ziet het doel niet.
“Het is de natuurlijke reflex van iedereen: vragen stellen en zoeken naar antwoorden, grip te krijgen op iets dat niet beantwoord kan worden.”
Pechtold wil dat ook dat er vooral gerouwd en herdacht wordt.
De Partij van de Dieren waarschuwt voor schijnveiligheid. Door allerlei vrijheden in te perken, meer mensen af te tappen, lijkt het weliswaar alsof Nederland veiliger wordt, maar dat is niet zo.
SP-leider Emile Roemer wil graag dat alle netwerken van jihadisten in kaart worden gebracht. Hij wil graag een openbare lijst van alle organisaties. Ook moet er iets gedaan worden aan segregatie. Voor bommen op Syrië, zoals het CDA wil, voelt de SP-leider niets.
Dat een organisatie als IS levensvatbaar is, hebben ze onder meer te danken aan de olieraffinaderijen die ze hebben ingenomen. Roemer pleit dan ook voor een financiële drooglegging van IS en voor het stoppen van wapenleveranties. Wie die wapens aan wie precies leveren, is niet duidelijk.
Italië Italië is door de FBI gewaarschuwd dat mogelijk een aanslag op handen is. Woensdagochtend werd het dreigingsniveau dan ook verhoogd naar level 2; het hoogste niveau. De Italiaanse politie is nu opzoek naar vijf verdachten, die mogelijk een aanslag zouden willen plegen op onder andere de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Dat meldt persbureau AP.
Frankrijk In de Franse krant le Figaro staat een bijzonder artikel van ene Christophe, die de daders van de aanslag op le Bataclan nog vlak voor de aanslag had gezien. Hun houding en de bommen bij de Stade de France waren voor hem aanleiding geweest om de politie te bellen, wel 80 keer, maar tevergeefs. Hij kwam er niet doorheen.
De Franse premier, Manuel Valls, waarschuwt dat Frankrijk rekening moet houden met een aanval met chemische wapens. In het Franse parlement pleitte hij daarom voor een verlenging van de noodtoestand. President Hollande kondigde eerder al aan de noodtoestand graag verlengd te zien, daarover moet nog gestemd worden. Valls:
“We mogen niets uitsluiten. Ik zeg dit met het nodige voorbehoud, maar we weten – en moeten onthouden – dat het risico van chemische of biologische wapens bestaat. De macabere verbeeldingskracht van de breinen (van IS) is grenzeloos.”
België In België wordt zo’n 400 miljoen euro extra uitgetrokken voor de strijd tegen terreur. Nu de Brusselse deelgemeente Molenbeek in verband staat met de aanslagen in Parijs – zeker drie van de acht daders woonde er – is er meer ruimte nodig om ‘iets’ te doen. Premier Charles Michel wil bijvoorbeeld dat er mensen worden aangenomen voor beveiliging, maar ook moet de verspreiding van haatberichten worden aangepakt en zou het mogelijk moeten worden om terreurverdachten langer in voorarrest te houden zonder aanklacht.
Update 13.40
De Franse politie heeft inmiddels bevestigd dat het ‘brein’ achter de aanslagen in Parijs, Abdelhamid Abaaoud, bij de politieactie in Saint-Denis woensdag, is omgekomen.
Het Franse parlement heeft niet alleen de noodtoestand verlengd, maar ook toegestemd met een uitbreiding van censuur – welke onder de noodtoestand valt. On der meer websites en sociale media kunnen voor veiligheidsredenen worden geblokkeerd.
Update 17.35 uur: Nederland wil de Peshmerga, Iraakse Koerden die strijden tegen IS, mogelijk gaan steunen met wapens. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders gaat daarover met Duitsland overleggen:
Als je een deuk in een pakje boter wilt slaan in de strijd tegen IS is alleen training niet genoeg.
Op dit moment geven Nederlandse militairen basistraining aan Peshmerga in de Iraakse stad Erbil. Koenders benadrukt dat het steunen van lokale grondtroepen een betere optie is dan het sturen van Europese grondtroepen:
Dat is een les uit het verleden.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.