122

Nederland wil weer meedoen in Afghanistan

Nieuwe militaire Afghanistan-misse op handen … Nederland wil 100 militairen sturen om leger en politie op te leiden

Een aantal westerse landen, waaronder Nederland, bereidt momenteel een nieuwe militaire Afghanistan-missie voor. Dat meldt de Volkskrant. De landen willen militairen naar het land sturen om te voorkomen dat het, net als Irak, ten prooi valt aan islamitische extremisten. Het Nederlandse kabinet zou overwegen om vanaf 2015 zo’n honderd militairen naar Afghanistan te sturen. Het doel zou zijn het opleiden van leger en politie.

De Volkskrant schrijft over de beoogde missie:

[…] is onderdeel van de nog te starten NAVO-trainingsmissie ‘Resolute Support’. Het operationeel plan van de hoogste NAVO-generaal ligt klaar op de bureaus van alle ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-lidstaten. Een definitief besluit wordt na de zomer verwacht.

In totaal zijn zo’n 12.500 mankrachten nodig, de VS leveren daar het leeuwendeel van; 9.800 militairen. De bedoeling is dat Nederland het middenkader en de leidinggevenden van de Afghaanse politie en het leger in de noordelijke stad Mazar-i-Sharif gaat trainen en op de Duitse legerbasis gaan wonen. Zo worden de Nederlandse militairen beschermd door de Duitsers.

De Volkskrant baseert zich op bronnen in Den Haag en op het NAVO-hoofdkwartier, maar op 9 juli zal het kabinet kleur moeten bekennen; dan wordt een force generation conference gehouden van de NAVO. De aanwezige militaire vertegenwoordigers moeten dan hun hand opsteken en zeggen hoeveel militairen en materieel hun land wil bijdragen.

Overigens is daarmee nog niet alles gezegd: de NAVO-bondgenoten eisen van de Afghaanse president dat hij een ‘veiligheidspact’ ondertekent, waarin staat dat buitenlandse militairen niet berecht mogen worden door een Afghaanse rechtbank wanneer zij de fout in gaan. De huidige president, Karzai, weigert zo’n akkoord te tekenen, maar twee kandidaten die in de race zijn voor zijn opvolging, Abdullah Abdullah en Ashraf Ghani, zijn daar wel toe bereid.

De Volkskrant: Nieuwe Afghanistan-missie op til voor Nederland

cc-foto: Minister-president Rutte

Geef een reactie

Laatste reacties (122)