29

Nederland wilde Bouterse afzetten met militaire inval

Oud-premier Lubbers bevestigt bestaan van het plan. SP eist opheldering

Nederland wilde eind 1986 de Surinaamse couppleger Desi Bouterse afzetten met een militaire inval. Honderden militairen van het Korps Mariniers moesten hem arresteren. Dat meldt de Volkskrant zaterdag. De VS zouden marineschepen, vliegtuigen en helikopters leveren om een invasie van Suriname te steunen.

De Volkskrant schrijft dat het kabinet-Lubbers de plannen opstelde na een verzoek, in oktober 1986, van drie leden van de toenmalige Surinaamse regering om Paramaribo te verlossen van Bouterse.

De Nederlandse regering zag begin 1987 echter af van de inval, mede omdat het risico te groot werd geacht dat er doden en gewonden zouden vallen onder mariniers en Nederlandse burgers in Suriname. Oud-premier Lubbers en de toenmalige ministers van Buitenlandse Zaken Van den Broek en van Defensie Van Eekelen bevestigen nu het bestaan van het plan.

Trouw meldt dat de SP opheldering eist over de geplande invasie. SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt dat voormalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen niet goed heeft geantwoord op eerdere vragen van de SP over de invasie, waarover al langer verhalen de ronde doen.

Lees verder bij de Volkskrant: Nederland wilde Bouterse afzetten met invasie

Trouw: SP wil opheldering over inval Suriname

Geef een reactie

Laatste reacties (29)