Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland zet Iraakse gezinnen uit

  •  
11-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
uitgesproken300.jpg
Uitgesproken Vara spreekt met Toine Heijmans die met de asielzoekers mee reisde
In alle vroegte werden donderdag achtendertig uitgeprocedeerde asielzoekers uitgezet naar Irak. Onder hen waren veel kinderen. Het is voor het eerst dat dit op zo’n grote schaal gebeurt. Uitgesproken Vara spreekt met Volkskrant-journalist Toine Heijmans. Samen met fotograaf Joost van den Broek legt hij het vertrek en de aankomst van de asielzoekers vast.
VluchtelingenWerk is geschokt. Ze vinden het een onverantwoorde actie van politiek Den Haag.
‘In veel gebieden in Irak vallen veel doden en gewonden, waaronder ook veel burgerslachtoffers. Het geweld in Bagdad gaat onverminderd door; autobommen, bermbommen, mortieraanvallen en ontvoeringen blijven dagelijkse bedreigingen voor Irakezen. De situatie blijft onvoorspelbaar. Bovendien vinden we dat Nederland de garantie moet krijgen dat de gezinnen niet worden gedetineerd bij aankomst. Uitgezette asielzoekers kunnen twee tot drie weken door de Iraakse autoriteiten worden opgesloten om hun identiteit vast te stellen. Ons is niet duidelijk dat dit niet zal gebeuren met deze gezinnen’, aldus Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.