Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland zwaait uit - Anna

  •  
29-04-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
NLzwaaituit.jpg
'Nederland zwaait uit', een serie portretten van kinderen voor wie uitzetting uit Nederland dreigt
Anna Khachateryan is zestien jaar oud en woont samen met haar moeder Hasmik en haar broer Arthur (17) in Velp. Zij wonen negen jaar in Nederland, maar kunnen ieder moment het land worden uitgezet.
Anna zit in de vierde klas van het VWO aan het Kandinsky College in Nijmegen. Ze vindt het leuk op school, hoewel ze daar tijdens de toetsweken af en toe anders over denkt. Ze heeft slechts één onvoldoende op haar rapport, maar dit vak mag ze laten vallen. In de toekomst wil Anna graag geneeskunde studeren. Ze heeft grote plannen om met een vriendin op kamers te gaan wonen in Utrecht. In haar vrije tijd gaat ze graag shoppen met haar vriendinnen Lia en Ellen. Anna is filmverslaafd en ze gaat dan ook graag naar de bioscoop. De film Avatar is een van haar favorieten, voornamelijk vanwege de mooie kleuren en de rijke fantasie.
Naar Nederland
Anna is zeven jaar oud wanneer ze met haar moeder en broer naar Nederland komt, op de vlucht voor de Russische geheime dienst. De ouders van Anna hebben elkaar leren kennen in Moskou. In hun jongere jaren zijn ze naar Moskou gekomen om daar een betere toekomst op te bouwen. In Rusland wordt hun eerste kind, Arthur geboren. Maar na de val van de Sovjet-Unie mogen alleen de van origine Russen, in Rusland blijven. Hasmik en haar vriend hebben deze nationaliteit niet; ze komen uit Nagorno Karabach en behoren tot de Armeense bevolking van Azerbeidzjan.
Het gezin komt in Tsjetsjenië terecht, waar Anna wordt geboren. Maar wanneer de vader van Anna verdwijnt en de oorlog in Tsjetsjenië uitbreekt, keert Hasmik samen met haar twee kinderen terug naar Rusland. Maar daar zijn ze niet meer welkom en alle documenten worden hen afgenomen.
In 2002 komen ze in Nederland aan. Veel kan Anna zich niet herinneren van de reis, behalve dat ze vaak van bus wisselden en er bij bijna elke overstap bagage moest worden achtergelaten. “En de tenten,” herinnert Anna zich. “Toen we in Nederland aankwamen werden we naar grote tenten gebracht met muren van plastic en heel veel bedden.”
Juridische procedure Het gezin vraagt asiel aan in Nederland. In eerste instantie wordt het verzoek door de rechtbank gegrond verklaard, maar toch beslist de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) negatief. Ook de vader van Anna blijkt in Nederland te zijn, maar hij is ongewenst verklaard. Ondanks dat er nauwelijks meer contact is met de vader en hij ook nooit met Hasmik getrouwd is geweest, behandelt de IND moeder, Arthur, Anna en haar vader als één dossier en dus mogen ook zij niet in Nederland blijven.
Toekomst
Anna denkt liever niet aan wat hen te wachten staat. Ze is bang niet meer gemotiveerd te zijn om door te leren, omdat dat dan toch geen zin meer heeft. Ook is niet duidelijk waar het gezin naartoe zal moeten. Rusland wil ze niet. Met Tsjetsjenië hebben ze niets, behalve dat Anna daar, als enige van de familie, geboren is. En dat moeder het levenslicht zag is in Azerbeidzjan, maar daar tot de Armeense bevolking behoorde, maakt het allemaal nog lastiger. Deze situatie maakt Anna bang, waardoor ze haar ogen er liever voor sluit. In gedachten maakt ze vele plannen voor de toekomst, een toekomst in Nederland. Maar als het aan de Nederlandse regering ligt, zal Anna niet mogen blijven.
Onder de titel ‘Nederland zwaait uit’ start de VARA een grote ‘uitzwaaiactie’. Vanaf vrijdag 11 maart wordt een serie korte portretten uitgezonden (telkens 1 minuut) van kinderen en jongeren, die in ons land geworteld zijn, maar door de huidige regering het land worden uitgezet. De VARA wil deze kinderen niet onopgemerkt op het vliegtuig laten zetten en ‘zwaait ze daarom uit’.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.