36

Nederland zwaait uit – Nicky

'Nederland zwaait uit', een serie portretten van kinderen voor wie uitzetting uit Nederland dreigt

Nicky Sadyhova is een twintigjarige biologiestudente en woont in Nijmegen. Ze is bijna acht jaar in Nederland, maar kan elk moment teruggestuurd worden naar Azerbeidzjan.


Nicky is twaalf jaar oud als zij met haar ouders Tarana en Farid en haar zusje Nargiz naar Nederland vlucht. Politieke problemen van haar vader maken het leven in haar geboorteland Azerbeidzjan onmogelijk: ze moeten weg. De aankomst in het Asielzoekerscentrum (AZC) is vreemd. De familie moet eerst bijkomen van de lange reis en de drastische verandering van hun leven. Maar zodra het gezin Sadyhova enigszins gesetteld is, begint  Nicky met het leren van de Nederlandse taal. Dit doet ze eerst op een speciale school voor buitenlandse kinderen. En hoewel ze moet wennen aan de Nederlandse cultuur en gewoontes past Nicky zich direct aan haar leeftijdsgenoten aan. Ze kan goed meekomen op school en haalt zonder te blijven zitten haar Vwo-diploma op de middelbare school in Aalten. Met veel van haar toenmalige klasgenoten heeft ze nog steeds nauw contact.

Student in Nijmegen

Afgezien van haar onzekere toekomst, is het leven van Nicky op dit moment goed en overzichtelijk. Ze studeert Biologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het is een uitdagende studie: Nicky volgt colleges van inspirerende docenten en heeft leuke medestudenten leren kennen. Veel van hen zijn goede vrienden geworden. Nicky huurt in Nijmegen een kamer in een studentenhuis samen met vier huisgenoten, onder wie haar beste vriendin Fariza. Nicky’s grote passie is toneelspelen. Ze heeft zich aangesloten bij de internationale studentenvereniging AEGEE. Bij deze vereniging repeteren zij en andere leden voor het stuk Mosbos, dat ze deze zomer gaan opvoeren. Nicky doet dit jaar voor het eerst mee. Eerder volgde ze al toneellessen op haar middelbare school.

Juridische procedure

Nicky en haar familie zijn nu verwikkeld in een tweede asielaanvraag. De eerste procedure wordt in 2006 – als zij al drie jaar in Nederland wonen – afgewezen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De IND gelooft niet dat de situatie in Azerbeidzjan te gevaarlijk is voor de familie. In de zomer van 2010 wijst de IND een tweede aanvraag af. Tegen dit besluit gaat de familie in beroep. Afgelopen februari is de zaak opnieuw voor de rechter gebracht. De familie wacht nog op een uitspraak. De IND heeft het gezin Sadyhova gevraagd terug te keren naar Azerbeidzjan, om daar de uitspraak van de rechter af te wachten. Maar de familie kan en wil niet terug. Als zij naar Azerbeidzjan terugkeren, dan zal Farid bij de grens worden gearresteerd. Er bestaat een grote kans dat zijn vrouw, Nicky en Nargiz hetzelfde zal overkomen.

Toekomst

Nicky heeft geen toekomst in Azerbeidzjan. Zij niet, maar haar ouders en haar zusje ook niet. Nicky’s ouders kampen met gezondheidsproblemen: Farid heeft hartproblemen en Tarana wordt behandeld voor een post-traumatische stoornis. Zij kunnen in Azerbeidzjan geen toereikende zorg krijgen. Nicky’s zusje is volledig vernederlandst: zij spreekt de Azerische taal niet en is niet bekend met de Azerische cultuur. Nicky kwam als tiener in Nederland.

Onder de titel ‘Nederland zwaait uit‘ start de VARA een grote ‘uitzwaaiactie’. Vanaf vrijdag 11 maart wordt een serie korte portretten uitgezonden (telkens 1 minuut) van kinderen en jongeren, die in ons land geworteld zijn, maar door de huidige regering het land worden uitgezet. De VARA wil deze kinderen niet onopgemerkt op het vliegtuig laten zetten en ‘zwaait ze daarom uit’.

Geef een reactie

Laatste reacties (36)