34

Nederland zwaait uit – Viruthsiga

'Nederland zwaait uit', een serie portretten van kinderen voor wie uitzetting uit Nederland dreigt

Viruthsiga is twaalf jaar oud en woont samen met haar moeder en haar broers Arusan (14) en Mathurshan (17) in Oude Pekela. Zij wonen ruim tien jaar in Nederland, maar kunnen ieder moment worden teruggestuurd naar Sri Lanka.


Viruthsiga zit in groep acht van de Hendrik Westerschool. Ze krijgt les van meester Schipper, ze vindt hem een aardige meester. Haar lievelingsvak is gym en in rekenen is ze ook wel goed. Ze zijn met de klas nu bezig met de eindmusical, waar iedereen een rol in mag spelen. Viruthsiga weet nog niet precies wat ze later wil worden, maar volgend jaar start ze eerst maar eens met het VMBO op het Dollardcollege. Ze vindt het leuk om samen met haar vriendinnen buiten te spelen of naar het winkelcentrum te gaan. Viruthsiga gaat vaak zwemmen en ze houdt ook van dansen. Het liefst op de muziek van Beyonce of Rihanna. Ook luistert ze vaak naar Yes-R en Keizer en andere Nederlandse hiphop. Viruthsiga kijkt graag samen met de meiden naar Spanga’s, ze missen nooit een aflevering. Dames in de Dop en Oh Oh Tirol vindt ze ook leuke series.

Naar Nederland

In 1990 besluit de moeder van Viruthsiga te vluchten uit Sri Lanka. Ze hoort tot de minderheid van Tamils in het land. Deze bevolkingsgroep verkeert al jaren in een burgeroorlog met de Singalese meerderheid. Ze komt in Zwitserland terecht, daar ontmoet ze haar man. Ze trouwen en krijgen drie kinderen: zonen Arusan en Mathurshan en dochter Viruthsiga. Maar van de Zwitserse overheid moeten ze in 1999 terug naar Sri Lanka. Daar aangekomen blijken de gevaren niet geweken: soldaten ontvoeren en verkrachten regelmatig Tamilvrouwen en meisjes. De familie vlucht opnieuw: ze komen eind 2000 aan in Nederland. Viruthsiga is dan twee jaar oud.

Juridische procedure

In 2006 loopt de asielprocedure van de familie af: er wordt hen geen verblijfsvergunning toegekend. Daarom vraagt de familie asiel aan in Frankrijk. Maar de Franse overheid stuurt de familie terug naar Nederland. Hier wordt de volgende asielaanvraag ook afgewezen. Tegen de laatste beslissing van de IND heeft de familie beroep ingesteld, dit is door de rechtbank gegrond verklaard. Maar de IND gaat in hoger beroep en na deze uitspraak is de familie alsnog uitgeprocedeerd.

Sri Lanka

Viruthsiga vindt het heel erg als ze terug moet naar Sri Lanka. Van terugkeren is eigenlijk geen sprake: ze verbleef als baby van één jaar oud slechts een paar maanden in het land. Ze beheerst de Sri Lankese taal en het schrift niet en zal daarom niet naar een normale school kunnen gaan. Viruthsiga’s leven is hier, in Nederland. Ze heeft hier haar vriendinnen, haar school en haar toekomst. Maar als het aan de Nederlandse regering legt, zal zij hier niet mogen blijven.

Onder de titel ‘Nederland zwaait uit’ start de VARA een grote ‘uitzwaaiactie’. Vanaf vrijdag 11 maart wordt een serie korte portretten uitgezonden (telkens 1 minuut) van kinderen en jongeren, die in ons land geworteld zijn, maar door de huidige regering het land worden uitgezet. De VARA wil deze kinderen niet onopgemerkt op het vliegtuig laten zetten en ‘zwaait ze daarom uit’.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)