68

Nederlander gooit 74 kilo voedsel per jaar weg

In twee jaar tijd is het percentage bruikbaar voedsel in huisvuil 68 procent gestegen

Nederlanders verspillen veel meer voedsel dan gedacht. Per jaar gooien we niet 44 kilo, maar 74 kilo eetbaar voedsel in de prullenbak. Het percentage van bruikbaar voedsel in huisvuil is de afgelopen twee jaar gestegen van 7 naar 11 procent. Dat is een toename van 68 procent.

De cijfers zijn de uitkomsten van een onderzoek van CREM, een bureau voor duurzame ontwikkeling op basis van sorteeranalyses van het huishoudelijk afval in 19 grotere en kleinere gemeentes.

CREM merkt op dat voedselverspilling vaak ongemerkt plaatsvindt. Een oude appel, rijstresten, een paar overgebleven vleeswaren. De kleine beetjes stapelen zich op.

Milieu Centraal berekende al eerder dat alle Nederlanders samen dagelijks 400.000 broden weggooien. Ongeveer 14 procent van het voedsel dat mensen kopen, wordt weggegooid. In de meeste gevallen gaat het om goed eetbaar voedsel waar mensen de hoeveelheden niet goed van kunnen inschatten, zoals rijst (38% wordt weggegooid), pasta (23%), aardappelen (23%) en brood (21%).

Trouw: Voedselverspilling met 68 procent toegenomen

cc-foto: Ed Yourdon

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (68)