117

Nederlander heeft drieënhalve Aarde nodig

Nederland op de negende plaats van landen die met hun levensstijl de Aarde uitwonen

Als iedereen in de wereld net zoveel zou consumeren als de gemiddelde Nederlander in 2008, zou er drieënhalve aarde nodig zijn om dit mogelijk te maken. Dat blijkt uit het tweejaarlijks verschijnende Living Planet Report dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) vandaag publiceert. Nederland staat op de negende plaats van landen die de aarde het meest uitwonen. Twee jaar geleden stond Nederland nog op de elfde plek, zo meldt de Volkskrant.

De overconsumptie van Nederlanders wordt uitgedrukt in de zogenoemde ecologische voetafdruk, zo schrijft de Volkskrant. Dat getal geeft weer hoeveel grond een bepaalde bevolkingsgroep nodig heeft om zijn consumptiepatroon te kunnen volhouden en zijn geproduceerde afval te verwerken. De ecologische voetafdruk van Nederland bedroeg in 2008 6,34 mondiale hectare. De aarde kan maximaal 1,8 hectare per persoon aan.

Nederlanders stoten vooral veel CO2 uit omdat ze erg veel energie verbruiken. Nederlanders reizen relatief veel met de auto en het vliegtuig en ook huizen zijn lang niet altijd goed geïsoleerd. Ook eten Nederlanders veel vlees en zuivel, waar veel landbouwgrond voor nodig is.

Het WNF gebruikte voor het rapport gegevens van de Zoological Society of London en het Global Footprint Network. Die laatste organisatie gebruikte vooral gegevens die afkomstig zijn van de Verenigde Naties. De drie landen die het zwaarst beslag legden op de aarde waren Qatar, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten.

Volkskrant: Leefstijl Nederlander legt weer groter beslag op Aarde

Living Planet Report/samenvatting

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (117)