37

Nederlander heeft gemengde gevoelens over Europa

Beeld van Europa negatiever sinds crisis ... Voordelen EU-lidmaatschap erkend ... Meer betrokkenheid bij Europa

De Nederland heeft zeer gemengde gevoelens over Europa sinds het uitbreken van de bankencrisis. Aan de ene kant heeft nog maar een derde van de Nederlanders een positief beeld van Europa, aan de andere kant ziet 68 procent het EU-lidmaatschap als een goede zaak. Al met al zijn Nederlanders sinds de crisis meer betrokken bij het onderwerp Europa, zo meldt NU.nl woensdag op basis van een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau.

Het SCP-rapport stelt:

Er is een ongemakkelijk gevoel bij het idee dat Nederland weinig meer te zeggen heeft in eigen land en geld geeft aan Europa, terwijl er in Nederland bijvoorbeeld ook armoede heerst

Ook zou er vrees zijn dat Nederland zijn eigenheid verliest door verdere Europese integratie. Europa is voor veel mensen het symbool van een ‘onoverzichtelijke wereld’ en roept daarom de nodige weerstand op, schrijven de onderzoekers. 

Den Haag
De weerstand tegen Brussel zou ook komen door hoe de Nederlandse politiek met het onderwerp omspringt. Politici luisteren niet naar opvattingen van burgers over de EU, is het idee. 

Volgens het SCP is de crisis een uitgelezen kans om de discussie over Europa te verbreden. Nederlanders zijn nu veel meer betrokken bij het onderwerp dan voorheen. De discussie zou nu niet alleen moeten gaan over wat op dit moment economisch gezien verstandig is. Het zou ook moeten gaan over wat de gevolgen zijn van de getroffen financiële maatregelen voor de democratie in Europa.

Het SCP brengt voor iedere kabinetsformatie een verkenning uit, waarin het bureau ingaat op de prestaties van de overheid. De onderhandelende partijen kunnen daar vervolgens hun voordeel mee doen, aldus NU.nl

NU.nl: Nederlanders negatiever over Europa

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)