6

Nederlander mogelijk nieuwe president Irak

De kans dat een Nederlander de nieuwe president van Irak wordt, is groot. De 69-jarige Koerdisch-Nederlandse Fuad Hussein is namens de Koerdische partij KDP een van de voornaamste kanshebbers voor het ambt.

Schrijfster Betsy Udink, goede bekende van Hussein, zegt in het AD: ‘Het is buitengewoon dat een Nederlander misschien president wordt van Irak en een Nederlandse vrouw de First Lady.’ Hussein werd in Irak geboren en sloot zich na zijn studie Engels aan de Universiteit van Bagdad aan bij het Koerdisch verzet in de bergen van Iraaks Koerdistan. In 1975 vluchtte hij via Iran naar Nederland.

Na drie jaar in Nederland ontmoette Hussein de Nederlandse Carolina met wie hij trouwde. Hussein studeerde politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en werd onder meer voorzitter van de federatie Vluchtelingenorganisaties in Nederland (VON). Daarnaast adviseerde hij als directeur van het Middle East Bureau de Nederlandse overheid op het gebied van integratie. In 2003 trad Hussein op als vertegenwoordiger van de Iraakse gemeenschap in Nederland in een gesprek met toenmalig minister-president Balkenende over steun aan de Amerikanen bij hun inval in Irak.

Na de val van Saddam Hoessein in 2003 keerde Fuad Hussein terug naar Irak en nam deel aan de interim-regering. Ook was hij adviseur voor het ministerie van Onderwijs en werd hij in 2005 de rechterhand van de Koerdische president Barzani.

Dinsdag kiest Iraakse Parlement waarschijnlijk een nieuwe president. Hoewel Hussein een grote kans maakt, heeft hij wel stevige concurrentie van de voormalige Koerdische premier Barham Salih. Die is namens de tweede grootste partij in Koerdistan PUK als kandidaat naar voren geschoven.

Beeld: Hussein in gesprek met de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry / cc-foto:U.S. Department of State

Geef een reactie

Laatste reacties (6)