125

Nederlander pessimistisch de feestdagen in

Vertrouwen in de economie nog nooit zo laag … Mensen houden hand op de knip door stijgende werkloosheid

Het consumentenvertrouwen was nog nooit zo laag, blijkt uit cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De afgelopen maand, na de presentatie van het regeerakkoord, zijn Nederlanders nog een stukje pessimistischer geworden.

Volgens berekeningen van het CBS daalde het consumentenvertrouwen met 5 punten naar -37. De metingen werden verricht in de week dat er veel onrust was over de inkomensafhankelijke zorgpremie die inmiddels geschrapt is in het huidige regeerakkoord.

Nederlanders waren nog nooit zo somber over de nabije toekomst als nu meldt het CBS. Het betreft geen conjunctuurrecessie, maar een balansrecessie en dat doet pijn. Veel Nederlanders moeten terug in hun uitgaven en door de stijgende werkloosheid houden veel mensen de hand op de knip.

Ook ziet het er naar uit dat de huizenprijzen blijven dalen als gevolg van de stijgende werkloosheid, het lage consumentenvertrouwen en terughoudendheid bij banken voor het verstrekken van hypotheken.

Ondanks het pessimisme blijkt dat ouderen de afgelopen jaren gemakkelijker de eindjes aan elkaar konden knopen. Van de ouderen kan 63 procent makkelijk rondkomen tegenover 41 procent van twintig jaar geleden. Dat blijkt uit een enquête van het Sociaal en Cultuur Planbureau (SCP).
Het inkomen van 65-plussers steeg de afgelopen periode met 23 procent, bij mensen in de leeftijdsgroep van 35 tot 64 jaar steeg het inkomen met 17 procent. Een stijging die verklaart kan worden door de nettostijging van de AOW en doordat meer ouderen een aanvullend pensioen hebben.

NRC: Nederlander nog nooit zo somber over eigen financiële situatie

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (125)