16

Nederlander Slat krijgt VN-milieuprijs voor Ocean Cleanup

'Magic arms' moeten uiteindelijk 100 kilometer worden … Via crowdfunding heeft Slat al ruim 2,1 miljoen dollar opgehaald

De 20-jarige Boyan Slat, de uitvinder van The Ocean Cleanup waarmee plastic uit zee kan worden gevist, heeft de VN-milieuprijs gekregen. Hij werd de jongste winnaar ooit van de prijs voor inspirerende initiatieven op het gebied van milieu, aldus de Verenigde Naties.


“Ik ben dankbaar dat ons harde werken al wordt erkend”, reageerde Slat op zijn onderscheiding. De drijvende armen van The Ocean Cleanup zijn nu nog maar 40 meter lang, maar moeten uiteindelijk 100 kilometer worden. In de vorm van een V liggen de armen uit op strategische plekken op zee. Wanneer al het plastic bij elkaar gedreven is, kunnen tankers het afval later ophalen.

Slat studeerde aan de TU Delft toen hij met het idee kwam voor de Ocean Cleanup. Via crowdfunding heeft hij inmiddels al ruim 2,1 miljoen dollar opgehaald. Met dat geld worden de komende jaren grotere prototypes getest. De jonge uitvinder hoopt dat hij over drie tot vier jaar zijn apparaat op ware grootte de oceanen over kan laten struinen.

Om het project te laten slagen moet nog verder onderzoek gedaan worden. Bijvoorbeeld naar de lokale omstandigheden, de zeebodem en de verplaatsing van vervuiling. Verscheidene onderzoeksinstituten en bedrijven werken kosteloos mee met Slat’s uitvinding.

Volkskrant: VN-milieuprijs voor Nederlandse oceaanschoonmaker Slat

Geef een reactie

Laatste reacties (16)